Gemeente Zoetermeer

Inwoners controleren beheerkwaliteit Zoetermeerse wijken

In september trekken inwoners de Zoetermeerse wijken in om te beoordelen of de gemeente haar afspraken over de beheerkwaliteit nakomen. Op 12 september krijgen deze schouwers een training, zodat zij niet onvoorbereid op pad hoeven.

Oproep

De bewonerschouw vindt plaats in de wijken Noordhove-Seghwaert, Buytenwegh de Leyens en Oosterheem, onder de naam `samen kijken = samen werken'. Eerder dit jaar deed de gemeente een oproep aan haar burgers om zich aan te melden voor de bewonerschouw. Aan die oproep werd enthousiast gehoor gegeven: maar liefst 52 bewoners gaven zich op.

Training

Op 12 september krijgen de schouwers een training in De Drie Hooibargen, waarin ze uitleg krijgen over hoe de bewonerschouw werkt en waar ze tijdens het beoordelen op moeten letten. Bijvoorbeeld of het groen voldoende onderhouden is, stoeptegels niet losliggen en lantaarnpalen werken. Tijdens de training gaan de schouwers ook al de straat op, om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Daarna is nog gelegenheid voor het vergelijken van de resultaten en het stellen van vragen.

Bijstellen

In de vier weken na de training gaan de schouwers op pad om het toegewezen gebied te beoordelen. De gemeente gebruikt de bevindingen van de schouwers om het beheer en onderhoud zonodig bij te stellen.