Bve Raad



Start Programma Internationalisering Beroepsonderwijs

Een brug slaan tussen het beroepsonderwijs en internationaal ondernemen, en zo het aantal stages bij (Nederlandse) bedrijven in het buitenland vergroten. Dat is het doel van het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs.

Manifestatie
Het Programma wordt officieel geopend door de ministers Plasterk (OCW) en Van der Hoeven (EZ) tijdens een feestelijke manifestatie op donderdag 13 september. Ook de MBO Raad steunt het programma.

Ondersteuning
Stage- en uitwisselingsprojecten van mbo- en hbo-instellingen komen via het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs in aanmerking voor financiële en projectmatige ondersteuning. Dit geldt onder andere voor projecten in de grensregio's, overige Europese landen en belangrijke opkomende markten zoals Turkije, Rusland en India. Het programma loopt tot en met 2009 en scholen kunnen tweemaal per jaar voorstellen indienen. De eerste inschrijfronde sluit op 1 november 2007.

Link naar www.workplacement.nl Goede voorbeelden Inmiddels zijn vijftien projecten uit het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs beloond met een certificaat voor good practice. Deze voorbeelden dienen als inspiratie voor andere scholen.

De mbo-instellingen die een certificaat hebben ontvangen zijn: ROC Aventus, het Scheepvaart- en Transportcollege, Deltion College, Zadkine, ROC Westerschelde, Albeda College, AOC Friesland, ROC Nijmegen en Leeuwenborgh Opleidingen.

Ler(n)ende Euregio
ROC Nijmegen kreeg het certificaat voor het project Ler(n)ende Euregio. Dit is een duurzaam Duits-Nederlands samenwerkingsverband. In het verleden vond er bijvoorbeeld een uitwisseling plaats van ruim vierduizend Nederlandse en Duitse leerlingen.

Workplacement
Het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs is een initiatief van de ministeries EZ en OCW en de Dutch Trade Board. De MBO Raad, HBO-raad, COLO en MKB-Nederland steunen het Programma. Colo en de MBO Raad werken overigens ook samen aan www.workplacement.nl. Op deze site vinden studenten, scholen en bedrijven meer informatie over internationale stages.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs vindt u op www.evd.nl/beroepsonderwijs. Via deze site kunt u zich ook aanmelden voor de startmanifestatie op 13 september.