Gemeente Breda

Buitenlandse partners voor energieprogramma op bezoek

Donderdag 13 september en vrijdag 14 september ontvangt de Gemeente Breda Europese partners.

Delegaties uit Italië, Bulgarije, Duitsland en Denemarken worden donderdag door wethouder Willems van milieu ontvangen. Hierna wisselen zij de opgedane kennis en ervaringen uit op het gebied van energiebesparing. Gezamenlijk werken de steden aan een structuur die het mogelijk maakt dat de steden energieneutraal worden. Vrijdag gaat de delegatie op de fiets naar voorbeeldprojecten als de energievoorziening in Nieuw Wolfslaar. Het tweedaagse werkbezoek is onderdeel van het programma Multiplying Use Sustainable Energy Communities (MUSEC). Dit programma loopt van begin 2007 tot halverwege 2009 en ontvangt Europese subsidie.

Op weg naar een energieneutrale stad

Om tot de structuur te komen waarmee de deelnemende steden een energieneutrale stad kunnen worden brengen de steden hun energiegebruik in kaart en bestuderen de mogelijkheden voor besparingen. Over en weer worden voorbeeldprojecten uitgewisseld. Tot slot moet een strategisch klimaatbeleidsplan leiden naar een uitvoeringsprogramma. Vooral de uitvoering staat centraal. Iedere stad heeft een eigen taak in het programma. Italië neemt de coördinatie op zich, Breda is verantwoordelijk voor de voorbeeldprojecten en de samenwerking van tussen marktpartijen en overheid binnen de projecten.

Voorbeeldprojecten

Het warmtepompen project in Nieuw Wolfslaar geldt zowel landelijk als Europees als voorbeeld. Vrijdag laat Eneco-energie zien hoe warmtepompen op zo'n grote schaal als comfortabele warmtebron of koeling kunnen functioneren. Andere voorbeeldprojecten van de Gemeente Breda zijn het Loket Duurzaam Bouwen voor particulieren en het project duurzaam ondernemen bij bedrijvenvereniging De Mark.

Bredase Energieraad

De Bredase Energieraad is ook betrokken bij het tweedaagse bezoek. De Energieraad speelt een belangrijke rol in de uitvoering van MUSEC. Zij levert bijdragen in de verschillende werkzaamheden, zoals het opstellen van een nieuw klimaatbeleid en uitvoeringsprogramma. Er wordt gewerkt aan de voorbeeldprojecten op het gebied van woningbouw met een oplopende energiezuinigheid. Hiermee wordt geprobeerd een olievlek op gang te brengen via het beschikbaar maken van zuinige energieconcepten die door anderen over te nemen zijn. De Bredase Energieraad is vorig jaar door wethouder Willems opgericht en bestaat naast de gemeente uit verschillende marktpartijen waaronder energiebedrijven, projectontwikkelaars en architecten.

Breda, 12 september 2007