'Fun' en 'nut' verenigt in bijzonder jongereninitiatief

13/09/2007 10:02



Het Netwerkhuis



'Fun' en 'nut' verenigt in bijzonder jongereninitiatief
Fonds verstandelijk gehandicapten lanceert uniek jongerenprogramma

De start van het nieuwe studiejaar vormt de aftrap voor Ik ben bijzonder!; de jongerenactiviteiten van het Fonds verstandelijk gehandicapten. Zes activiteiten die in het teken staan van werken voor en met verstandelijk gehandicapten, moeten jongeren meer bekendmaken met vrijwilligerswerk. Omdat de activiteiten leuk én educatief zijn, benaderde het Fonds ROC's en MBO-scholen, om de activiteiten in de vorm van een maatschappelijke stage te gieten.

Het is belangrijk dat jongeren middenin de maatschappij staan en zich betrokken voelen bij ontwikkelingen en issues die spelen. De komst van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) onderstreept dit en introduceerde de maatschappelijke stage als stimulans voor vrijwilligerswerk door jongeren. Het Fonds verstandelijk gehandicapten, dat zich al sinds jaar en dag bekommert om de vaak 'vergeten' groep verstandelijk gehandicapten in Nederland, bedacht een concept om het één met het ander te verenigen. Zo ontstond Ik ben bijzonder!; de jongerenactiviteiten van het Fonds verstandelijk gehandicapten.

Het komend studiejaar kunnen scholieren van met name ROC's en VMBO's meedoen aan één van de zes activiteiten uit het jongerenprogramma. Een reizende collecte, sporten, een kunstveiling organiseren én ook nog studiepunten krijgen, moet scholieren aanspreken om mee te doen. Scholieren voeren de activiteiten uit met een zeer hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Een docent van school is op de achtergrond beschikbaar als vraagbaak. De website www.ikbenbijzonder.nl bevat voor alle activiteiten een 'toolkit' met draaiboeken, voorbeeldbrieven en persberichten. Hier kunnen scholieren ook ervaringen met elkaar delen. De bedoeling is niet om scholieren te vertellen hoe ze het moeten doen, maar wél om ze handvaten te geven waarmee ze concreet aan de slag kunnen gaan. Uit een pilot met drie activiteiten die het Fonds in 2006 uitvoerde, bleek dat het jongeren vooral aanspreekt om zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid een activiteit uit te voeren. Deze aspecten staan dan ook centraal in het nieuwe jongerenprogramma.

Geïnteresseerde scholen, zorginstellingen en bedrijven kunnen zich voor deelname aanmelden bij het Fonds verstandelijk gehandicapten.

Uitgebreide informatie over alle activiteiten en andere achtergrondinformatie is te vinden op www.ikbenbijzonder.nl

Over het Fonds verstandelijk gehandicapten
Het Fonds verstandelijk gehandicapten financiert projecten die de kwaliteit van leven van verstandelijk gehandicapten verbeteren, op het terrein van wonen, werken en vrije tijd. Het Fonds is voor een groot deel afhankelijk van donateurs en vrijwilligers, die dit doel een warm hart toedragen. Meer informatie www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl





http://www.ikbenbijzonder.nl