GroenLinks

CO2-opslag geen oplossing voor klimaatprobleem

CO2-opslag 11 september 2007

De milieucommissie van het Europees Parlement is deze week akkoord gegaan met maar liefst 14 voorstellen van Kathalijne Buitenweg waarin zij scherpere voorwaarden stelt voor de duurzaamheid en veiligheid van CO2-opslag. De Europese regels voor het opslaan van CO2 zullen in oktober plenair behandeld worden.

"We moeten voorzichtig omgaan met CO2-opslag als oplossing voor het klimaatprobleem, zelfs als we straks strengere voorwaarden eraan stellen", zegt Buitenweg. Hierbij benadrukt ze in haar voorstellen dat het onterecht is dat men uitsluitend een positief beeld schetst over het opslaan van CO2 in de bodem.

Tot de verbeelding sprekend
"Natuurlijk spreekt het opslaan van CO2 tot de verbeelding. Je stopt het probleem onder de grond en opgeruimd staat netjes. Helaas werkt het zo niet. De techniek voor CO2-opslag staat nog in de kinderschoenen en er is nog maar heel weinig bekend over de uitvoerbaarheid ervan. Het verminderen van de CO2-uitstoot door huishoudens en bedrijven blijft daarom de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia", aldus Buitenweg.

Wie is aansprakelijk?
Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de veiligheid en aansprakelijkheid. De milieucommissie stemde in met een voorstel van Buitenweg om energieproducenten volledig verantwoordelijk te stellen voor de veiligheidsrisico´s van CO2-opslag. Dat zou betekenen dat bij eventuele CO2-lekkages de producenten zelf voor alle kosten opdraaien. Er mogen pas commerciële projecten voor CO2-opslag worden ontwikkeld als deze afspraken goedgekeurd zijn door het Europees Parlement.

"Deze afspraken over veiligheid en aansprakelijkheid zullen ook criteria voor de duurzaamheid van CO2-opslag bevatten. Alle projecten voor CO2-opslag moeten aan die criteria voldoen. Zo worden mens en milieu beschermd tegen de risico´s van CO2-opslag", aldus Buitenweg.

Niet waterdicht
Buitenweg is teleurgesteld dat haar voorstel is afgewezen om de kosten voor CO2-opslag te laten verhalen op de energieproducenten zelf: "Ik moet ook betalen voor de verwerking van mijn eigen afval. Datzelfde moet gelden voor eigenaren van kolencentrales. Daar komt nog bij dat onder gunstige omstandigheden slechts 87 % van de uitgestoten CO2 opgeslagen kan worden, waardoor CO2-opslag niet waterdicht is. Voor de overheid is het de hoogste tijd om wakker te worden en in te zetten op échte duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie."

Zie ook:

* dossier Schone lucht, klimaat en energie