Ministerie van Defensie

13-09-2007 10:10

MINISTER BESPREEKT ISAF-MISSIE IN PENTAGON

Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates verwelkomt zijn Nederlandse ambtgenoot Van Middelkoop - Foto: Carla Bundy

Defensieminister Eimert van Middelkoop bezocht gisteren het Pentagon, waar hij onder meer ontmoetingen had met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en onder-minister Gordon England.

Van Middelkoop sprak met zijn Amerikaanse ambtgenoot over de stand van zaken van het Nederlandse besluitvormingsproces over de wenselijkheden en mogelijkheden van een eventuele bijdrage van Nederland aan ISAF (Afghanistan) na augustus 2008. Tevens bespraken beide bewindslieden de NAVO-top in Boekarest in 2008 en de informele vergadering van Defensieministers die volgende maand onder Nederlands voorzitterschap in Noordwijk plaatsvindt.

Met de Deputy Secretary of Defense, Gordon England, die primair verantwoordelijk is voor personeel, materieel en bedrijfsvoering sprak Van Middelkoop onder meer over het Navo C-17 initiatief en de vooruitgang van de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter.

De ISAF-operatie, een door de VN-veiligheidsraad gemandateerde missie die tot doel heeft de randvoorwaarden te scheppen voor stabiliteit, goed bestuur en wederopbouw in Afghanistan, was het belangrijkste onderwerp van gesprek in het Pentagon. Inmiddels participeren 41 landen (35.000 militairen) in ISAF. Dit betreft zowel NAVO landen, als niet-NAVO landen (zoals Zweden, Finland, Australië, Nieuw-Zeeland).

De huidige Nederlandse bijdrage aan ISAF loopt tot 1 augustus 2008. Op dit moment speelt Nederland, met ruim 1700 ontplooide militairen de hoofdrol in de provincie Uruzgan. Australië is met bijna achthonderd militairen partner. Nederland en Australië voeren een geïntegreerd beleid in Uruzgan, waarbij zowel militaire, diplomatieke als ontwikkelingsinstrumenten worden ingezet om de doelstellingen te bereiken.

De Nederlandse Regering heeft gesteld dat binnenkort een besluit wordt genomen over een eventuele Nederlandse bijdrage aan ISAF na augustus 2008. Momenteels onderzoekt Nederland de mogelijkheden en wenselijkheden daarvan. Gates gaf aan dat de Amerikaanse regering het zeer op prijs zou stellen als Nederland zou besluiten op enigerlei wijze de aanwezigheid in Afghanistan na augustus 2008 voort te zetten. Hij zei dat de Verenigde Staten als belangrijke partner in die regio en als NAVO-bondgenoot zich zou inspannen de NAVO hierin te steunen. Tevens stelde hij dat de Verenigde Staten de twee vooruitgeschoven bases die zij in Uruzgan bemannen zouden handhaven.

Robert Gates sprak zijn grote waardering uit voor de wijze waarop de Nederlandse Provincial Reconstruction Teams (PRTâs) opereren. De aanpak, waarbij ontwikkeling, diplomatie en defensie hand in hand lopen, zijn een voorbeeld voor heel ISAF. Tot slot stelde hij er vertrouwen in te hebben dat de opbouw van het Afghaanse leger zijn vruchten af begint te werpen. De Verenigde Staten besteden daar zeven miljard dollar aan.

Gerelateerde links:
Van Middelkoop geeft postume onderscheiding
Van Middelkoop ontmoet secretaris-generaal VN
Minister van Middelkoop bezoekt Verenigde Staten