SVB site voor laaggeletterden

13/09/2007 10:39



Sociale Verzekeringsbank



Vandaag lanceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een website, svb.mijnabc.nl, die is gericht op mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De site is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. De site maakt onderdeel uit van www.mijnabc.nl, de algemene site voor laaggeletterden van de Stichting.

De Stichting Lezen & Schrijven organiseert deze week de week van de alfabetisering. Met als doel het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. In Nederland hebben naar schatting 1.5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Daar zijn ook klanten van de SVB bij. De SVB is een grote publieke organisatie en speelt met ruim 4.8 miljoen klanten een belangrijke rol in de samenleving. De SVB besteedt veel aandacht aan haar dienstverlening. De organisatie streeft naar heldere correspondentie en eenvoudige formulieren om het voor de klanten zo laagdrempelig mogelijk te maken om een uitkering aan te vragen. Een aparte site speciaal gericht op laaggeletterden is een nieuw onderdeel in de communicatie met onze klanten. De SVB is een van de eerste publieke dienstverleners die op deze manier aandacht besteedt aan laaggeletterdheid.

De site biedt de mogelijkheid om teksten te laten voorlezen. Een animatiefiguur, Steffie geheten, biedt begeleiding om bijvoorbeeld het aanvraagformulier voor de kinderbijslag in te vullen. De SVB site is onder meer ook goed te gebruiken als oefenmiddel op ROC's waar laaggeletterden leren lezen en schrijven, maar ook vertrouwd worden gemaakt met het fenomeen internet.

Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB. Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met de SVB. Bijvoorbeeld voor het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag of bij vertrek naar het buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa 29 miljard euro uit aan ruim 4,8 miljoen klanten.





http://svb.mijnabc.nl