FNV Sport

Ramadan Mubarak, een gezegende ramadan!

Voor moslims in Nederland breekt vandaag de Ramadan aan. De FNV roept op tot respect en begrip.

De vastenmaand is een tijd van bezinning. Van vasten en bidden. Om solidariteit te voelen met de minder bedeelden, maar ook om lichaam en geest te reinigen. Ook in Nederland zal deze eeuwenoude religieuze traditie merkbaar zijn.

"Juist in een tijd van spanningen tussen bevolkingsgroepen is het belangrijk om solidariteit uit te dragen", stelt Agnes Jongerius. "Juist in een tijd van onbegrip is het belangrijk om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen."

Jongerius vraagt om verdraagzaamheid ten opzichte van andermans gebruiken, ook op de werkvloer. "Als voorzitter van de FNV weet ik dat het werk gewoon doorgaat. En de combinatie van vasten en werken is een zware opgave. Laten we daarom wat extra rekening met elkaar houden."

De vakbondvoorzitter ziet overeenkomsten tussen de grondbeginselen van de Ramadan, en de uitgangspunten van de FNV. "De waarden die in de Ramadan tot uitdrukking komen, staan dicht bij de waarden die we als FNV hebben omarmd in onze grondslag."

In de grondslag van de FNV staat: "Het is ons ideaal dat mensen voor elkaar opkomen en elkaar in bescherming nemen. En dat in vrijheid kunnen doen. De FNV staat voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van gedachte, geweten, godsdienst en levensbeschouwing. Maar ook voor vrijwaring van vrees en gebrek."

"Ik hoop dat deze Ramadan inspiratie zal bieden om ons gezamenlijk in te zetten voor een rechtvaardige samenleving", aldus Jongerius. "Een samenleving waarin de verschillen tussen rijk en arm kleiner worden en mensen niet naast elkaar, maar met elkaar leven." 13-09-2007