Persberichten Lekstroom, 9.30 uur

Utrecht, 13-09-2007

Bobof bon? 10.000e blaastest

NIEUWEGEIN Politie Utrecht blijft volop controleren op alcoholgebruik in het verkeer in het kader van de één jaar durende campagne Bob...of Bon? in het westelijke gedeelte van de provincie.

Ook afgelopen weekend is er weer een grote controle gehouden. Bij deze controle van vrijdag 7 op zaterdag 8 september werd, binnen het district Lekstroom, de grens van 10.000 blaastesten gepasseerd. Het totaal aantal blaastesten vanaf de start van deze campagne in januari, staat in dit deel van de regio nu op 10.300. Het totaal aantal aanhoudingen voor het rijden onder invloed komt met deze controle, in het district Lekstroom, neer op 295.

Resultaten laatste controle

De controles werden gehouden op 3 locaties in Nieuwegein en later in de nacht op drie locaties in IJsselstein. In totaal werden 864 blaastesten afgenomen. 17 bestuurders werden aangehouden en voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Bij de nauwkeurige meting op het ademanalyseapparaat zaten 13 bestuurders boven de grens van 220 ug/l of 95 ug/l. Laatstgenoemde lage limiet geldt voor de zogenaamde beginnend bestuurders die korter dan vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Vijf bestuurders vielen in deze catagorie waarvan er één direct zijn rijbewijs kon inleveren omdat hij boven de 350 ug/l liet aantekenen. De hoogst gemeten waarde bedroeg 520 ug/l. Er werden in totaal 2 rijbewijzen ingenomen.

Waarom deze campagne?

De politie houdt vanaf januari 2007 tot en met eind december dit jaar regelmatig alcoholcontroles op diverse locaties in het westelijk gedeelte van de provincie Utrecht. Deze intensieve handhavingperiode krijgt vorm in de campagne Bobof Bon?. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de organiserende partijen dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan inschatten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten.

Iedereen weet inmiddels dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch wordt het aantal doden in Nederland in 2006 als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was, op 100 geschat. Dit aantal is ongeveer 12% van alle verkeersdoden. Omdat in de provincie Utrecht ruim 30% van de alcohol gerelateerde ongevallen plaatsvindt in het westelijk gedeelte, is gekozen voor een intensieve handhavingscampagne in de politiedistricten Lekstroom en Rijn & Venen.

Samenwerking

De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, Veilig Verkeer Nederland, de politiedistricten Lekstroom en Rijn & Venen en het Verkeershandhavingsteam van Politie Utrecht.

Snelheidscontrole

NIEUWEGEIN - In het kader van subjectieve verkeersonveiligheid heeft de politie op woensdagmiddag 12 september een snelheidscontrole gehouden.

Van 12.00 uur tot 14.30 uur controleerde de politie op de Wierselaan 387 voertuigen. In totaal reden 73 voertuigen te snel. De hoogste gemeten snelheid was 51 km/u terwijl de maximum toegestane snelheid 50 km/ u is.

Te diep in het glaasje gekeken

NIEUWEGEIN - Op donderdagmorgen 13 september hield de politie een man aan omdat hij te veel gedronken had.

Omstreeks 03.40 uur controleerden agenten een 24-jarige man uit Nieuwegein. De man rook naar alcohol en ze wilden hem laten blazen, maar dat lukte niet. De man werd aangehouden en moest op het politiebureau een blaastest ondergaan. De uitslag was 335 ug/l. De man kreeg een bekeuring en kon met een rijverbod van vier uur weer vertrekken.

Verkeerscontrole

Op woensdag 12 september hield de politie een verkeerscontrole.

NIEUWEGEIN - Van 9.15 uur tot 14.30 uur controleerde de politie op een parkeerterrein bij de afslag de Kroon op de Rijksweg A27 43 voertuigen. In totaal werden 18 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het niet tonen van een kentekenbewijs, het niet tonen van een rijbewijs, niet handsfree bellen en het niet dragen van een gordel.