Persuitnodiging The Economist

13/09/2007 10:48



Huijskens & Istha



Donderdag 13 september 2007
19:45 - 21:30 uur
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Wij nodigen u van harte uit vandaag aanwezig te zijn bij het vijftiende debat van het internationale weekblad The Economist in De Rode Hoed te Amsterdam:

"The Beijing Olympics will allow China to fool the world"
De Olympische Spelen van volgend jaar zullen China blootstellen aan meer kritische, buitenlandse blikken dan ooit tevoren. De Spelen zullen miljoenen bezoekers trekken. De internationale pers zal het sportevenement en de aanloop daarnaar toe,op de voet volgen. Welke veranderingen zal dit met zich meebrengen? Betekent het dat er meer persvrijheid zal ontstaan en er sneller politieke hervormingen zullen plaatsvinden? Of gaat het om veranderingen die louter cosmetisch van aard zijn? De Chinese autoriteiten hopen dat glansrijke Spelen en de vooruitstrevende stedelijke infrastructuur het beeld dat de wereld van China heeft, voorgoed zullen veranderen. Marktwerking en kapitalisme hebben hun intrede in China gedaan. Maar kan dat de realiteit van vervuiling, onderdrukking en corruptie overschaduwen? Zullen de Spelen een mijlpaal zijn op China's weg naar modernisering? Of fungeren de Spelen slechts als rookgordijn, dat de autoritaire éénpartijstaat die Mao heeft nagelaten, in staat stelt bedreigende vragen te ontwijken?

Voor dit debat is het volgende discussiepanel samengesteld:


- Garrie van Pinxteren, is oud-correspondent in China voor NRC Handelsblad en de NOS in de periode 2001-2006. Per oktober vertrekt zij weer naar China om voor de NOS verslag te doen van alle ontwikkelingen rond de Olympische Spelen. Onlangs verscheen van haar het boek 'China, centrum van de wereld'.


- Daan Schoemaker, van Amnesty International. Amnesty International voert campagne voor verbetering van de mensenrechtensituatie in China en grijpt de Olympische Spelen aan om hier aandacht voor te vragen. In augustus publiceerde Amnesty het onderzoeksrapport 'China: The Olympic countdown -one year left to fulfil human rights promises'.


- Willem van Kemenade, is China-expert, auteur en als onderzoeker verbonden aan Instituut Clingendael. Hij werkte 20 jaar als correspondent voor NRC Handelsblad in Hong Kong, Taipei en Peking. Van 1997 tot 2005 doceerde hij politieke economie van China en Oost-Azie aan verschillende business schools en gaf daarover briefings aan het management van multinationals en banken.


- Yufang Guo, is advocaat en oprichter van Jomec, een adviesbureau voor handelsactiviteiten tussen Nederland en China. Guo studeerde rechtsgeleerdheid in Beijing en vervolgde deze studie later in Groningen en Rotterdam. Hij treedt op als juridisch expert bij het oprichten van Europees-Chinese joint ventures, fusies en overnames.

Voorzitter: David Rennie, European Union Correspondent, The Economist.

Wereldwijd lezerspubliek
The Economist is een internationaal weekblad met verslaggeving, commentaar en analyses op het gebied van politiek, economie, business, wetenschap en technologie. The Economist heeft een wereldwijd publiek van meer dan drie miljoen lezers, grotendeels werkzaam in de top van het politieke en bedrijfsleven. The Economist verschijnt in een oplage van ruim een miljoen en wordt verspreid in meer dan 180 landen.

Informatie:

Aanmelden/ informatie: info@huijskens-istha.nl.
Het debat wordt in het Engels gevoerd.