Gemeente Oldenzaal


Eindrapportage De Hulst afgerond

gepubliceerd op : 13-9-2007

De eindrapportage met betrekking tot de ontwikkeling van buitenplaats De Hulst is op 12 september overhandigd aan Th. Rietkerk, gedeputeerde van de provincie Overijssel, en de Oldenzaalse wethouder R. Welten.

De officiële overhandiging werd voorafgegaan door een inleiding door de eigenaar van de buitenplaats en presentaties met betrekking tot de voorgestelde inrichting van het gebied. De eindrapportage wordt binnenkort behandeld in de gemeenteraad.

Op verzoek van de provincie heeft een projectgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de provincie Overijssel, de gemeente Oldenzaal, het Waterschap Regge en Dinkel en het Overijssels Particulier Grondbezit en de eigenaar van De Hulst, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om buitenplaats De Hulst te herstellen, te ontwikkelen en duurzaam te behouden. Het rapport stelt dat De Hulst een belangrijke cultuurhistorische waarde heeft voor Oldenzaal, de buitenplaats is niet voor niets in 2006 benoemd tot Rijksmonument. Het belang van tijdig ingrijpen, teneinde het gebied in stand te houden, wordt dan ook onderkend door zowel de gemeente als de provincie.

De verschillende presentaties worden aandachtig gevolgd. Eén van de aanwezige journalisten maakt aantekeningen.

De eindrapportage voorziet in een verbetering van de bestaande natuur van De Hulst, onder meer door betere opvang en begeleiding van de waterstromen, het herstel van de historische Fonteinbeek en de bestemming van de oudste boskern als stiltebos. Het is de bedoeling dat het gebied weer wordt opengesteld voor het publiek. Teneinde het behoud voor de toekomst te garanderen, is een economische basis voor het onderhoud van de buitenplaats nodig. Hierin kan worden voorzien door woningbouw. Eventuele woningbouw zal aan strikte voorwaarden dienen te voldoen om aan te sluiten bij de cultuurhistorie en de natuurlijke omgeving.

Het rapport wordt overhandigd aan gedeputeerde Theo Rietkerk (midden) en wethouder Rob Welten (rechts).

In een eerste reactie gaf gedeputeerde Rietkerk aan dat hij het enthousiasme van de verschillende partijen binnen de projectgroep waardeert. Volgens hem ondersteunt de provincie project De Hulst van harte. Wethouder Welten benadrukte dat hij onder de indruk is van de deskundigheid van alle betrokkenen. "Deze rapportage is een tussenstap in het traject. Ik heb een goed gevoel over het vervolg," aldus de wethouder. De gemeente organiseert binnenkort een open dag ter plaatse, waarbij de Oldenzalers in de gelegenheid worden gesteld kennis te nemen van de voorgenomen plannen omtrent De Hulst.