Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Overleg over tegemoetkoming Buitengewone Uitgaven draait op volle toeren

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) heeft de afgelopen tijd intensief ambtelijk en politiek overleg gevoerd over de toekomst van de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven (BU). Deze regeling is zeer belangrijk voor veel chronisch zieken en gehandicapten. Het is een financiële tegemoetkoming voor de extra kosten die zij noodgedwongen maken.

Het kabinet heeft in het Coalitieakkoord aangekondigd dat in 2008 400 miljoen bezuinigd moet worden op de BU-regeling en dat de regeling toegesneden wordt op de doelgroep. Voor de langere termijn zijn er plannen om de BU-regeling per 1 januari 2009 over te hevelen naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Op prinsjesdag worden de plannen bekend gemaakt voor de maatregelen voor 2008. De CG-Raad zal deze plannen beoordelen op basis van de door ons ingebrachte voorstellen. Kernpunt hierbij is het effect op de inkomens en de koopkracht van chronisch zieken en mensen met een handicap. De CG-Raad zal samen met het NIBUD een onderzoek doen naar die effecten. Na prinsjesdag zet de CG-Raad het overleg met ambtenaren en politici voort.

Voorstellen CG-Raad

De CG-Raad heeft voorstellen geformuleerd voor een goed systeem van vergoeding van meerkosten in verband met ziekte of handicap. (Zie de zogenoemde 'position-paper')
De CG-Raad wil een op de doelgroep toegesneden regeling. Daarbij moet duidelijk zijn wie tot de doelgroep hoort. Ook moet de regeling een toereikende vergoeding van meerkosten bevatten. Deze voorstellen zijn ingebracht in het overleg met de betrokken ministeries.

Regeling niet onder de Wmo

De CG-Raad ziet grote risicos bij een Wmo-variant. Rechtsongelijkheid dreigt door verschillen in gemeentelijk beleid. De CG-Raad vindt dat bij de keuze voor de uitvoering nadrukkelijk gekeken moet worden naar de hoogte van de uitvoeringskosten.

(Geplaatst: 13 september 2007)

---