Pioniers D&C-projecten staan er niet alleen voor

donderdag 13 september 2007

Vertegenwoordigers van instellingen en overheden uit ruim zeventig gemeenten hebben woensdag 12 september in Utrecht deelgenomen aan de Tussenbalans-bijeenkomst van SGBO over Dagarrangementen & Combinatiefuncties.

Het grote project Dagarrangementen & Combinatiefuncties heeft een boost gekregen. De deelnemers aan de bijeenkomst, die met individuele pilotprojecten bezig zijn, zijn gekomen om te halen en te brengen. Ze hebben ontdekt dat ze er niet alleen voorstaan en niet allemaal afzonderlijk het wiel hoeven uit te vinden. Ze voelen zich gesteund en hebben verbanden en contacten gelegd. Dat, en het feit dat ze van elkaar willen leren, is heel belangrijk, zegt Kees Verhaar, projectleider D&C van SGBO, het onderzoek- en adviesbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er is nu een agenda en daar hebben we tijdens onze bijeenkomst flink in geïnvesteerd. Daardoor wordt het eenvoudiger de projecten na 2008 op een goede manier te verankeren.

(Brede) scholen, opvang- en welzijnsorganisaties in het hele land ontwikkelen projecten om kinderen een sluitende dagindeling van educatie, opvang, zorg en vrije tijd aan te bieden. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan de invulling van deze dagarrangementen en is het belang van combinatiefuncties steeds duidelijker geworden. Het ministerie van OCW heeft middelen om hobbels te nemen. Ons team mag drie dagen per project steun verlenen, maar lang niet iedereen schijnt dat te weten. We kunnen bijvoorbeeld helpen met het op gang brengen van het gesprek, aldus Verhaar aan het begin van de bijeenkomst.

Tijdens in totaal zeven workshops presenteerden vertegenwoordigers van gemeenten en instellingen hun projecten, waarop de overige deelnemers konden reageren met vragen, opmerkingen en suggesties. Naar voren kwamen onderwerpen als Wie is er verantwoordelijk wanneer er tussen de middag tijdens het overblijven iets gebeurt?, Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden geregeld bij combinatiefuncties?, Hoe betrekken we het welzijnswerk bij het realiseren van dagarrangementen?. Dankzij veel praktische suggesties kregen deelnemers, die met dezelfde problemen worstelden, vaak het gevoel: Het kan dus wel, aldus Verhaar. Maar er werden ook veel ideeën uitgewisseld over activiteiten die als onderdeel van de dagarrangementen aan kinderen kunnen worden aangeboden. Als coördinator van de BredeSchool in Hoogezand heb ik bedacht om de kinderen duik- en snorkellessen aan te bieden tijdens de buitenschoolse opvang. Dat is een enorm succes, zegt Trees Mars. In Haren, Groningen, kunnen kinderen op een zorgboerderij terecht en maken ze samen met ouderen uitstapjes. Na wat aarzeling gaan ze nu in dezelfde bus op pad en hebben ze samen veel plezier, aldus een vertegenwoordiger van de Kinderopvang Haren.

De komende weken verschijnt onder de knop Dagarrangementen & Combinatiefuncties op deze site een aantal voorbeelden van projecten die tijdens de door SGBO georganiseerde Tussenbalans-bijeenkomst zijn gepresenteerd.