Gemeente Bodegraven

Duurzame warmtevoorziening voor wijk Weideveld

Stp62425.1.jpg
Gemeente Bodegraven en Nuon ondertekenen overeenkomst

De gemeente Bodegraven heeft duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel. Daarom sluit zij op 30 augustus 2007 een overeenkomst met N.V. Nuon Netwerk Services voor de aanleg, exploitatie en het beheer van duurzame warmtevoorziening voor de wijk Weideveld. De overeenkomst wordt getekend namens de gemeente Bodegraven door wethouder Bouwens, en namens Nuon door directeur Rene Kerkmeester.

In Weideveld realiseert de gemeente in de toekomst 760 nieuwe woningen, voorzien van collectieve warmtepompen voor verwarming en warm water. In de zomer wordt het systeem gebruikt als koeling. Door gebruik te maken van de warmte die van nature in de bodem aanwezig is levert de warmtevoorziening een positieve bijdrage aan het milieu. De CO2-uitstoot van de woningen is door deze voorziening 30% lager. Ook biedt het systeem voordelen voor de gebruiker: verwarming en ook koeling van de ruimtes gebeurt gelijkmatiger door vloer- en/of wandverwarming. Daardoor zijn er minder temperatuurverschillen in het huis, wat resulteert in lager energieverbruik. Daarnaast zorgt de collectieve warmtevoorziening voor ruimtebesparing omdat radiatoren en cv-ketels niet geplaatst worden. Omdat de woningen niet op gas worden aangesloten koken alle bewoners van Weideveld straks elektrisch.

Door middel van een meetinrichting kan het verbruik van iedere woning geregistreerd worden, zodat het per woning verrekend kan worden. Uitgangspunt is dat de jaarlasten voor de bewoners in ieder geval per saldo niet meer zijn dan bij een woning die een standaard aansluiting heeft op gas, via een CV-ketel.

De collectieve warmtepompen staan in centrale ruimtes in de wijk. Per centrale ruimte kunnen 150-200 woningen worden aangesloten. Vanuit de centrale ruimtes wordt het warme water naar de woningen gevoerd. Klik op onderstaande link voor meer informatie.


* schema warmtepomp systeem.pdf