Eerste gratis Nederlands-Arabische krant in Nederland

13/09/2007 13:02



Novodor



Utrecht, 13 september 2007

Ter gelegenheid van de islamitische vastenmaand Ramadan hebben de makers van het tijdschrift "Dalili" een gratis tweetalige krant op tabloidformaat uitgebracht. De Dalili Ramadaneditie bestaat uit een Nederlandstalig en een Arabischtalig deel. Net zoals in het tijdschrift staan in beide delen dezelfde artikelen, één-op-één vertaald. Naast achtergrondinformatie en interviews met moslims en niet-moslims over Ramadan, staan er in de gratis krant nieuwsberichten en informatieve artikelen. De onderwerpen betreffen onder meer de Nederlandse samenleving, nieuwe wetgeving, ondernemen, inburgering, geloof, onderwijs en ontspanning.

Het doel van de Dalili Ramadaneditie is een positief en opbouwend geluid te laten horen om de verschillende groepen binnen Nederland bij elkaar te brengen. "We richten ons daarbij vooral op moslims en niet-moslims. Een Arabisch spreekwoord luidt: Met één hand kun je niet klappen. Dat wil zeggen dat we er samen iets van moeten maken. Nederlanders en niet-Nederlanders, moslims en niet-moslims", vertelt Yousry El Kashif, een van de initiatiefnemers van Dalili. "Het leek ons een goed idee om ter gelegenheid van de Ramadan een gratis tweetalige krant aan te bieden. Om Nederlanders meer informatie te geven over de Ramadan en de islam en om Arabischtaligen, oud- en nieuwkomers, belangrijke informatie over de Nederlandse samenleving, wetgeving en cultuur te geven. Zodat zij beter wegwijs worden in Nederland. Want dat is wat Dalili betekent: 'mijn gids'."

De Dalili Ramadaneditie is verschenen in een oplage van 20.000 exemplaren en is gratis verspreid onder Marokkaanse winkels, moskeeën, belhuizen, asielzoekerscentra, regionale opleidingscentra, ambassades, consulaten, bibliotheken en diverse stichtingen en instanties. "Vanwege de positieve reacties overwegen we om volgend jaar iedere maand een gratis tweetalige krant op de markt te brengen. We vinden het namelijk belangrijk om iedereen gratis van relevante informatie te voorzien, zodat integratie en participatie van beide kanten vanzelf gaat," zegt Yousry El Kashif. "In de feestmaand december zal er in ieder geval weer een gratis Dalili-krant verschijnen."






Noot voor de redactie:

NOOT VOOR DE REDACTIE (