FNV KIEM

Groeiend verzet tegen ontslagrecht
Servaas Storm en Ro Naasteveld zijn universitair docent Algemene Economie aan de TU Delft. En tegen het door het kabinet voorgestelde ontslagrecht. De wetenschappers zien in een versoepeling van het ontslagrecht een bedreiging voor de economie. Dat blijkt uit een onderzoek dat zij hebben uitgevoerd voor het vakblad ESB, waarover BN/De Stem deze week berichtte.

De economen vinden dat het kabinet en werkgevers de plank misslaan door te stellen dat een versoepeling van het ontslagrecht een wondermiddel is om innovatie en productiviteitsgroei te stimuleren. Eerder zien zij dat de arbeidsproductiviteit omlaag gaat, en dat de werkloosheid niet zal afnemen.

De geleerden stellen verder dat de economieën in landen met een relatief soepel ontslagrecht het slechter doen dan die in landen met een star ontslagrecht. Hiermee staan zij lijnrecht tegenover het kabinet, dat in een soepeler ontslagrecht argumenten ziet voor economische impuls.

Ook de Metaalunie, de grootste ondernemersorganisatie binnen MKB Nederland, zien niets in een soepeler ontslagrecht. Liefst houdt de Metaalunie het bij de huidige situatie. Als het ontslagstelsel wordt ingericht zoals de plannen er nu liggen, is dat geen verbetering, zegt ondernemersvoorzitter Michaël van Straalen in Trouw.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is bereid een ramkoers te volgen tegen de plannen van Donner. Kamerlid Ton Heerts heeft bij de minister al aangegeven dat de plannen voor de PvdA een clash waard zijn binnen het kabinet. De fractie eist dat Donner de plannen van tafel veegt.

Het door minister Donner voorgestelde ontslagrecht berust volgens de FNV op de mythe dat het in de huidige situatie moeilijk zou zijn iemand te ontslaan. Daar klopt volgens de bond echter niets van. Als een bedrijf van iemand af wil, lukt dat negen van de tien keer zonder veel moeite, meldt de vakcentrale. Maar de mythe is door werkgevers zo vaak herhaald, dat je het bijna zou gaan geloven. Lees meer
---