Vereniging Milieudefensie

Christen-Unie en CDA negeren oproep burger

Milieucommissie EP wil streng beleid landbouwgif

Amsterdam, 13 september 2007 - De Milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft gisteren gestemd voor een stevige aanscherping van Europese wetgeving voor toelating van bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie is verheugd over deze uitslag. De organisatie lanceerde vorige week een actiesite waarop burgers de vier Nederlandse parlementariërs in de commissie konden oproepen om het belang van een schoon milieu en gezond voedsel voorop te stellen. Bijna drieduizend mensen gaven gehoor aan de oproep. Corbey (PvdA) en Maaten (VVD) steunden de belangrijkste voorstellen voor strengere regels. Nistelrooij (CDA) en vooral Blokland (ChristenUnie) negeerden de actiemails en stemden tegen een aantal aanscherpingen.

De Milieucommissie stemde over een rapport waarmee het EP reageert op een wetsvoorstel van de Europese Commissie voor de toelating van bestrijdingsmiddelen. Als het rapport bij de plenaire stemming in oktober wordt overgenomen door het gehele Europarlement betekend dit een stevige aanscherping van de wet. Zo wordt gepleit voor het verbieden van middelen die mogelijk schadelijke gevolgen hebben voor het zenuwstelsel en het imuunsysteem, waarbij rekening wordt gehouden met de meest kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen en mogelijke combinaties van effecten. Ook worden risicovolle bestrijdingsmiddelen niet toegelaten wanneer minder schadelijke alternatieven beschikbaar zijn, en dient men voorrang te geven aan niet-chemische bestrijdingsmethoden. Milieudefensie is verheugd over deze - hoognodige - strengere maatregelen en vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Europarlementariers hier niet unaniem voor hebben gestemd.

De afgelopen week hebben bijna drieduizend mensen een actiemail naar de Nederlandse Europarlementariërs gestuurd. Daarin werden ze opgeroepen om het belang van een schoon milieu en de gezondheid van kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen zwaarder te laten wegen dan het belang van de bestrijdingsmiddelenindustrie. In tegenstelling tot Maaten (VVD) en Corbey (PvdA) hebben Nistelrooy (CDA) en Blokland (ChristenUnie) nauwelijks gehoor gegeven aan deze oproep. Beiden stemden bijvoorbeeld tegen strenge voorstellen om voorrang te geven aan niet-chemische middelen en het verbieden van landbouwgif waar een veiliger alternatief voor beschikbaar is. Blokland (ChristenUnie) stemde als enige Nederlandse parlementariër tegen een verbod op middelen die mogelijk leidden tot schadelijke gevolgen voor het zenuwstelsel of het imuunsysteem. Milieudefensie maakt vanaf vandaag op weetwatjeeet.nl zichtbaar hoe de vier Nederlandse Europarlementariërs in de commissie hebben gestemd op vijf van de belangrijkste wijzigingsvoorstellen.