Gemeente Wageningen

Wageningen creëert ruimte voor nieuw beleid en heeft een sluitende begroting

Uit de concept Programmabegroting 2008-2011 blijkt dat de gemeente Wageningen de komende jaren een licht begrotingsoverschot heeft. Het college zet het komende jaar EUR 1.018.000 in om een solide basis te creëren voor bestaand en nieuw beleid. Dit is onder meer mogelijk omdat Wageningen, in 2008 en daarna, meer inkomsten van het rijk ontvangt dan eerder was verwacht.

Het college heeft bij het opstellen van de begroting gestreefd naar een degelijk financieel beleid. Dat wil zeggen; een sluitende, reële begroting zonder uitgaven waarbij de dekking niet verzekerd is. Voor diverse bestaande knelpunten is budget geraamd en nieuwe beleidsvoornemens zijn opgenomen. Het resultaat is een transparante begroting waarin de onroerende zaakbelasting (ozb) en de afvalstoffenheffing zich, overeenkomstig het collegeprogramma, voor de burger alleen trendmatig zullen ontwikkelen.

Solide en nieuw beleid
Bij het opstellen van de begroting blijft het college vasthouden aan de ingezette straffe financiële begrotingstechniek om meer grip te hebben op de financiële positie. Om deze reden heeft het college in het begrotingsvoorstel budget geraamd voor de uitvoering van beleid waar nog niet eerder structureel of voldoende budget voor beschikbaar was. Voorbeelden zijn handhaving van de Speelbus, voortzetting van het Meldpunt Vrijwilligerswerk, subsidies voor sportverenigingen, financiering van een externe Commissie Bezwaarschriften, onderhoud Stadion Wageningse Berg, achterstallig onderhoud van wegen en de huisvesting- en functiewaarderingskosten van de gemeentelijke organisatie. Met het ramen van budget voor deze activiteiten wil het college de solide financiële situatie voor de toekomst borgen en ook nieuw beleid mogelijk maken.

Gemeenteraad
De gemeenteraad behandelt de begrotingsvoorstellen van het college in zijn vergadering van 8 november a.s. en stelt dan de definitieve begroting vast. Vervolgens verschijnt er een speciale 'Begrotingskrant'. Daarin kunnen alle Wageningers lezen wat de gemeente het komende jaar gaat doen en wat de inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn.