Rechtbank Leeuwarden


Ontslag lid College van Bestuur scholengemeenschap Piter Jelles doorstaat rechterlijke toets

De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening van één van de twee leden van het College van Bestuur van scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden afgewezen. Verzoekster wilde met haar verzoek haar ontslag ongedaan maken. Dit ontslag was aangezegd door de Raad van Toezicht van het Piter Jelles.

De voorzieningenrechter heeft allereerst vastgesteld dat de Raad van Toezicht verzoekster in redelijkheid geen verwijt kan maken dat betrekking heeft op haar bestuurderskwaliteiten of op haar contacten met direct betrokken collega's.

De voorzieningenrechter heeft echter ook vastgesteld dat tussen de twee leden van het College van Bestuur geen vruchtbare samenwerking mogelijk is gebleken. De Raad van Toezicht heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat het conflict alleen valt op te lossen door het ontslag van één van beide leden van het College van Bestuur. In een dergelijke situatie heeft de werkgever beoordelingsruimte en dient de rechterlijke toets terughoudend te zijn. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter valt te billijken dat verweerder bij de afweging van de betrokken belangen, waaronder het belang van het Piter Jelles bij een goede organisatie van de instelling, de keuze voor ontslag op verzoekster heeft laten vallen.

Een behoorlijke belangenafweging brengt volgens de voorzieningenrechter ook met zich mee dat verweerder verzoekster tegemoet dient te komen in de nadelige (financiële) gevolgen die de beëindiging van de aanstelling voor haar heeft. In de bezwaarschriftprocedure die nog aanhangig is, moet dat aspect aan de orde komen.

LJ Nummer

BB3509

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 13 september 2007 Naar boven