PvdA Europees parlement


Polen wil natuurgebied opofferen voor snelweg - EP tegen

12 september 2007

Thijs Berman De Poolse regering en de Europese Unie ruziën al maanden over de aanleg van een belangrijke weg in het Noordoosten van Polen. Deze weg, de zogeheten Via Baltica, loopt dwars door de Rospuda-vallei, wat een beschermd natuurgebied is.

Morgen stemt de verzoekschriftencommissie in het Europees Parlement over een rapport van een onderzoeksmissie die in juni j.l. in het gebied is geweest. Het rapport, geschreven onder leiding van europarlementariër Thijs Berman (PvdA), stelt dat de Rospuda-Vallei een uniek en kwetsbaar natuurgebied is, met een groot aantal beschermde en bedreigde diersoorten. Thijs Berman:"Op initiatief van Polen zelf is de vallei een beschermd natuurgebied geworden onder de Habitat-richtlijn. Dat maakt de bouw van een snelweg onaanvaardbaar. Anders wordt de Habitatrichtlijn uitgehold en is geen natuurgebied nog veilig."

De bouw van de snelweg zou aanvankelijk op 1 augustus j.l. beginnen, maar werd op het laatste moment uitgesteld. De Europese Commissie is - op verzoek van Thijs Berman - een spoedprocedure voor het Europese Hof van Jusititie gestart om de bouw van de snelweg tegen te houden.

Morgen zal ook de Poolse Milieuminister Jan Szyszko met een uitgebreide delegatie bij de stemming aanwezig zijn in het Europees Parlement. Hij zal zijn positie kunnen verdedigen in de verzoekschriftencommissie. De tegenstanders van de snelweg zullen ook aanwezig zijn en worden gehoord.

Begintijd van de commissievergadering is 9.00 uur.