Waterschap Rivierenland

Reddingsoperatie voorkomt massale vissterfte

Een ongekend eendrachtige en spontane samenwerking van tal van organisaties en particulieren heeft dinsdag vele duizenden vissen in het Kanaal van Steenenhoek, bij Hardinxveld-Giessendam, van de verstikkingsdood gered. De reddingsoperatie, op initiatief van Waterschap Rivierenland, werd pas 's avonds laat bij het invallen van de duisternis gestaakt.

Samenwerking

Met netten, speciekuipen en gewoon met de hand werden de vissen uit het water gehaald. Aan de omvangrijke reddingsoperatie namen tot laat in de avond niet alleen medewerkers van het waterschap deel, maar ook leden van reddingsbrigades, peletons van de brandweer, medewerkers van de gemeente, tal van particulieren, visclubs en beroepsvissers. In de loop van de avond kwamen leden van de rampenbestrijdingsdienst een kijkje nemen, evenals de burgemeester van Hardinxveld-Giesendam. Een helikopter in de lucht boven plaats van aktie lokte tal van toeschouwers.

Noodmaatregel om zuurstofloos water te lozen

De reddingsaktie in het kanaal van Steenenhoek, nabij het Kolffgemaal, was nodig om te voorkomen dat grote hoeveelheden vis in zuurstofloos water zouden terechtkomen. Afgelopen zaterdagmiddag constateerde Waterschap Rivierenland dat 3 kilometer van de benedenloop van het Merwedekanaal en Linge bij Gorinchem volstrekt zuurstofloos was geworden, vermoedelijk als gevolg van een illegale lozing verder stroomopwaarts van een tot dusverre onbekende stof. Dit leidde binnen enkele dagen tot massale vissterfte. Om hieraan een halt toe te roepen, besloot het waterschap maandag tot het versneld afvoeren van het zuurstofloze water. De hoge rivierwaterstand in de Merwede bij Gorinchem, noodzaakte tot afvoer via het kanaal van Steenenhoek naar het Kolffgemaal bij Hardinxveld-Giessendam. Dit gemaal maalt het water uit op de Merwede.

Ruimen dode vissen

De eendrachtige samenwerking heeft voorkomen dat vissen die de krachtige zuiging van het Kolffgemaal bij de uitmonding van het kanaal van Steenenhoek in de Merwede trachtten te ontwijken, terug het zuurstofloze water zouden inzwemmen en stikken. Naar schatting is op deze wijze zo'n 4.000 kilo vis gered. De vissen die niet gered konden worden, zullen de komende dagen tussen Gorinchem en Hardinxveld worden opgeruimd.

Stof nog onbekend

Het waterschap heeft aanwijzingen dat de oorzaak van het zuurstofloos worden van het water mogelijk gezocht moet worden in een bruinachtige substantie die is aangetroffen op de waterlijn van diverse schepen in de Linge. Het onderzoek naar de samenstelling van deze stof zal naar verwachting nog enkele dagen duren. Het zuurstof gehalte in de Linge en het kanaal van Steenenhoek is over het gehele traject inmiddels weer acceptabel.
Het waterschap adviseert overigens in verband met de voedselveiligheid om lopende het onderzoek geen vis uit betrokken traject van de Linge en Merwedekanaal en het kanaal van Steenenhoek te consumeren.