Ministerie van Defensie

13-09-2007 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De premier wordt in Afghanistan welkom geheten door kolonel Nico Geerts - Foto: Gerben van Es, AVDD

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft dinsdag de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Eerst deed hij Kamp Holland aan in Tarin Kowt, vervolgens de eenheden in Kandahar. De minister-president werd vergezeld door staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie.

De premier was onder de indruk van het zware en gevaarlijke werk door de Nederlandse troepen en noemde hen deskundig en professioneel. Balkenende zei dat vooruitgang is geboekt met de wederopbouw van Afghanistan en dat dit land blijvend steun verdient van de internationale gemeenschap.

De premier en de staatssecretaris bezoeken de Australische trade training school op Kamp Holland - Foto: Gerben van Es, AVDD

Die wederopbouw laat zich bijvoorbeeld zien in Deh Rawod. Hoofdwegen en irrigatiekanalen zijn hersteld en er brand licht in sommige straten van dit Afghaanse district. Lokale aannemers ontplooiden met behulp van het Provincial Reconstruction Team zowel grote als kleine projecten. De Afghanen namen zelf de uitvoering op zich en werden waar nodig gesteund met materieel en kennis.

In het district Deh Rawod wordt hard aan de weg getimmerd, zowel letterlijk als figuurlijk. Zo herstelde de lokale bevolking in samenwerking met het Provincial Reconstruction Team de hoofdwegen naar het gebied waardoor bijvoorbeeld goederen makkelijker vervoerd kunnen worden. De herstelde irrigatiekanalen zorgen voor geschiktere landbouwgrond, zodat een groter aantal producten kan worden verbouwd. Hierdoor is het ook mogelijk om meer diversiteit te krijgen in het aanbod van producten.

Ook de kleine projecten kunnen een groot verschil maken. Zo werden er dynamoâs geplaatst die worden aangedreven door waterkracht en daarmee voor elektriciteit zorgen. Elektriciteit betekent dat ook straten verlicht kunnen worden. Dit biedt meer veiligheid, want volgens de Afghanen houdt het licht de Taliban op afstand. Daarnaast heeft de bevolking weer schoon drinkwater. Door de plaatsing van nieuwe waterputten zijn de hygiënische omstandigheden verbeterd waardoor minder mensen ziek zullen worden. Doordat de Afghanen de projecten zelf uitvoerden, kregen de lokale economie en werkgelegenheid een enorme boost en heeft iedereen weer wat bijgeleerd over materieel en planning.

Oversteek van de rivier Dorafshan. De premier was onder de indruk van het zware en gevaarlijke werk door de Nederlandse troepen - Archieffoto: Gerben van Es, AVDD

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, tekende zich rond Deh Rawod afgelopen week ook een zorgelijk scenario af. Verschillende checkpoints ten noorden en zuiden zijn door de Afghaanse veiligheidseenheden verlaten, waardoor de Taliban in deze gebieden meer bewegingsvrijheid heeft gekregen. Dit uitte zich onder meer in diverse kleine vuurcontacten rond de checkpoints. Samen met de Afghaanse eenheden wordt nu gekeken hoe de veiligheidssituatie rond Deh Rawod kan worden verbeterd. Behalve de vuurcontacten bij Deh Rawod, was ook in de omgeving van de vooruitgeschoven patrouillebasis Poentjak en rond het checkpoint Nyazi in Chora een aantal keren vuurcontact. Bij alle vuurcontacten vielen aan de zijde van de tegenstander mogelijk slachtoffers.

F-16âs van de luchtmacht leverden in de aangrenzende provincies Helmand, Zabul en Kandahar diverse keren ondersteuning aan ISAF-eenheden op de grond. Hierbij werd gebruik gemaakt van zowel lasergeleide bommen als het boordkanon. Nederlandse Apaches leverden ondersteuning aan eenheden die rond Deh Rawod in vuurcontact waren gekomen en daarnaast werd ook ondersteuning geleverd aan ISAF-eenheden die in de provincie Zabul en elders in de provincie Uruzgan in de problemen waren gekomen. Hierbij werd gebruik gemaakt van zowel het boordkanon als raketten. Bij de inzet van de Apaches en F-16âs zijn mogelijk slachtoffers gevallen.

Foto: Ministerie van defensie (Gerben van Es) - Commandant TFU, overste Nico Geerts, heet minister Koenders welkom op Kamp Holland

Ook de minister van Ontwikkelingsamenwerking heeft afgelopen week een ontmoeting gehad met Nederlandse troepen. De minister heeft speciaal zijn waardering uitgesproken voor de inzet van ontwikkelingswerkers en het Nederlandse leger bij opbouwprogrammaâs in Uruzgan. âZij werken in bijzonder moeilijke omstandigheden en zonder hun inzet hadden we veel minder bereiktâ, aldus Koenders.

De minister heeft in Uruzgan een aantal programmaâs bezocht op het gebied van gezondheidszorg en plattelandsontwikkeling. Hij sprak daarbij uit dat er een goed begin is gemaakt met de ontwikkelingsprogrammaâs, ondanks alle veiligheidsproblemen. De minister heeft in Tarin Kowt een contract van 3 miljoen dollar ondertekend, in aanwezigheid van de Afghaanse minister van Onderwijs, Hanif Atmar, gericht op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, met name voor meisjes. Daarnaast worden er met Nederlands geld veertig scholen in Uruzgan gebouwd, wat een enorme verbetering inhoudt.

Afghanistan stond ook centraal bij de besprekingen die minister van Middelkoop had bij zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week. Hij sprak daar met onder anderen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, Defensieminister Robert Gates en de minister van Buitenlandse Zaken Condolleeza Rice.

Gerelateerde links:
Minister bespreekt ISAF-missie in Pentagon
Minister-president bezoekt troepen Afghanistan (update) Koenders: "Meer investeren in opbouw Afghanistan"