Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: Noord-Hollandse ziekenhuizen mogen fuseren

07-25 / 13-09-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de voorgenomen fusie tussen het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Medisch Centrum Alkmaar. De toezichthouder constateert na onderzoek dat er door de fusie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op de Nederlandse markt of een deel daarvan.

Beide partijen bieden klinische en niet klinische algemene ziekenhuiszorg aan in het noordelijk deel van Noord-Holland. Het Westfries Gasthuis in Hoorn en meerdere andere ziekenhuizen in aangrenzende regios vormen, op grond van de reistijden voor de patiënten woonachtig in de omgeving van Den Helder en Alkmaar, reële alternatieven voor de fuserende ziekenhuizen. Het is aannemelijk dat deze ziekenhuizen concurrentiedruk uitoefenen op de nieuwe ziekenhuiscombinatie. Bovendien voorzien de grootste zorgverzekeraars in het noordelijk deel van Noord-Holland, alsook de andere ziekenhuizen in deze en aangrenzende regios, als gevolg van de fusie geen negatieve effecten voor de mededinging.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd. In haar zienswijze onderschrijft zij de uitkomsten van het NMa-besluit.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de NMa (www.nmanet.nl).