Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

Surinameplein onder de loep
Een verkeersveiliger, bruikbaarder en mooier Surinameplein moet mogelijk zijn. Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes gaat de mogelijkheden verkennen. 'Het Surinameplein is een unieke entree van Amsterdam en van De Baarsjes. Dat zie je er nu niet meteen aan af,' vindt portefeuillehouder Ab Cherribi. 'We gaan kijken of dat anders kan. Denk daarbij aan een ondergrondse parkeergarage samen met woningen en ruimtes voor vrijetijdsbesteding, winkels en werk. Een plein voor De Baarsjes en onze buren en voor de hele stad.' Het stadsdeelbestuur laat de komende tijd eerst de haalbaarheid voor de herontwikkeling van het Surinameplein onderzoeken. Dat onderzoek richt zich op het bepalen van de wenselijkheid van een plein met meer bebouwing of een plein waar het groen overheerst. 'Heel belangrijk is dat we bewoners en allerlei belanghebbenden van meet af aan bij dit onderzoek en het vervolg betrekken. Dat gaan we op diverse manieren doen de komende tijd. Zowel door mensen aan tafel te nodigen als via fora op het internet. Samen binnen de nu vast te stellen mogelijkheden een nieuw Surinameplein ontwerpen is wat mij betreft de opgave,' stelt Ab Cherribi. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Speelruimte voor kinderen
In De Baarsjes moet voldoende ruimte zijn voor kinderen en jongeren om te spelen en elkaar te ontmoeten. In het concept Werkprogramma Speelruimte doet het Dagelijks Bestuur een aantal concrete voorstellen om voldoende en goede speelruimte te realiseren. Zo wil het DB dat het aanbod aan speel- en ontmoetingsruimte per buurt in kaart wordt gebracht. In samenspraak met jongeren en bewoners moet dit begin 2008 resulteren in een verbeterplan per buurt. Met woningcorporaties komt er overleg over uitbreiding van speelruimte in binnenterreinen. Per buurt komen er minimaal twee speelplekken die ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Dit in nauw overleg met o.a. ouders en het Gehandicapten Platform De Baarsjes. Ook wil het Dagelijks Bestuur dat de speelplekken schoon zijn en blijven. Jongeren worden nadrukkelijker aangesproken op hun verantwoordelijkheid om de straat schoon te houden. Tot slot stelt het DB voor dat er vier keer per jaar een geactualiseerd overzicht komt van spelmogelijkheden in het stadsdeel. Zo weten ouders precies waar ze met hun kinderen terecht kunnen. In de bibliotheek aan het Mercatorplein en op het stadsdeelkantoor kunnen bewoners van 20 september tot en met 18 oktober reageren op (beleidsonderdelen van) het plan. Na de inspraak wordt het Werkprogramma voorgelegd aan de raad. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Autovrije zondag: fietsmanifestatie op Mercatorplein

De fiets en anders niets! Op zondag 23 september, de autovrije zondag, staat het Mercatorplein in het teken van de heilige tweewieler: de fiets. Van 13 tot 17 uur is er van alles te zien en te doen dat te maken heeft met fietsen: een demonstratie van het BMX-team (crossfietsen) en van eenwielers, een triker parcours voor kinderen, je fiets laten graveren, je fiets pimpen, een gratis Baarsjestour met de fietstaxi, en nog veel meer. De autovrije zondag is de feestelijke afsluiting van de landelijke 'week van de vooruitgang'. In de hele stad zijn activiteiten en evenementen, informatie hierover staat op www.autovrijedag.amsterdam.nl. De fietsmanifestatie op het Mercatorplein wordt georganiseerd door stadsdeel De Baarsjes en Stichting Beheer Mercatorplein. De autovrije dag vindt plaats binnen het gebied van de A10; het autovrije gebied is van 9 tot 17 uur afgesloten voor inkomend verkeer vanaf de ring A10. Auto's kunnen de stad wel uit, en de stad blijft goed bereikbaar voor openbaar vervoer, taxi's en nood- en hulpdiensten. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Leer het nieuwe rijden

Bij Sportplaza Mercator in de Jan van Galenstraat staat maandag 17 september een rijsimulator waar voorbijgangers en bewoners het 'nieuwe rijden' kunnen leren: schoon en zuinig rijden. Portefeuillehouder milieu Ab Cherribi stapt om 9 uur als eerste in de rijsimulator, die iedereen van 9 tot 17 uur uit kan proberen. De plaatsing van de rijsimulator is het startpunt van de 'week van de vooruitgang', die in Amsterdam het thema 'duurzaamheid en schone mobiliteit' heeft. Door het vele (vracht)verkeer in de Jan van Galenstraat is de uitstoot van o.a. fijnstof zeer hoog. Naast maatregelen als het verplichten van roetfilters bij dieselmotoren kan het rijgedrag van weggebruikers ook bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit. Door de hele straat komen spandoeken te hangen die automobilisten wijzen op de voordelen van het nieuwe rijden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Te voet en te fiets naar school
De As Siddieqschool in De Baarsjes is een van de 45 Amsterdamse scholen die meedoen met de actie 'te voet en te fiets naar school'. Donderdag 20 september wordt 's ochtends op een scorebord bijgehouden hoeveel kinderen te voet of te fiets naar school zijn gekomen. De school met naar verhouding de meeste voet- en fietsgangers wint een wisselbeker. De kinderen van de As Siddieq worden deze ochtend bij aankomst met een kleine verrassing welkom geheten door Ab Cherribi, portefeuillehouder milieu van stadsdeel De Baarsjes. De actie 'te voet en te fiets naar school' is onderdeel van de 'week van de vooruitgang', die in Amsterdam in het teken staat van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik voor meer gezonde lucht. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Digitaal parkeren in De Baarsjes
Vergunninghouders in De Baarsjes hoeven voortaan niet langer de parkeervergunning achter hun autoruit te plakken: de parkeervergunningen worden vanaf 1 oktober digitaal. Vanaf die datum controleren de parkeercontroleurs aan de hand van nummerborden of geparkeerde auto's een vergunning hebben. Vergunninghouders ontvangen wel elk half jaar een brief van PCH waarin wordt gemeld dat hun parkeervergunning weer een half jaar wordt verlengd. Meer informatie is te vinden op www.parkerenindebaarsjes.nl, of via het PCH-servicenummer 0900 202 7070. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Dag van de Dialoog: doet u mee?
Het thema van de vijfde Dag van de Dialoog is zorg. Op deze dag organiseren Amsterdammers en Amsterdamse organisaties door de hele stad dialoogtafels. De Dag van de Dialoog geeft u de kans om eens een goed gesprek te hebben met mensen waarmee u anders niet zo snel in gesprek komt. De dag wordt georganiseerd door Platform Amsterdam Dialoog. Deze organisatie biedt ook een gratis training aan voor gespreksleiders die een dialoogtafel willen leiden. Bewoners en organisaties kunnen ook zelf een dialoogtafel organiseren. Hoe u dat doet leest u op de website www.amsterdamdialoog.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank v.d. Hoff, fvdhoff@dock.nl, 06 2890 3916.

Subsidieregeling Cameratoezicht start
Horecaondernemers en eigenaren van overvalgevoelige winkels (sigarenwinkel, postagentschap, videotheek, avondwinkel en juwelier) kunnen sinds kort een beroep doen op de door het stadsdeel in het leven geroepen subsidieregeling Cameratoezicht. Aanvragers kunnen vijftig procent van de aanschafkosten van een camerasysteem terugkrijgen, met een maximum van 500 euro. Nu al hebben vijf winkeliers een aanvraag ingediend. Gezien het aantal verzoeken voor extra informatie verwacht de afdeling Economische Zaken de komende maanden nog een flink aantal nieuwe aanvragen. Aanvragen kunnen schriftelijk tot en met 31 december 2007 bij het stadsdeel worden ingediend. Voor meer informatie over de regeling, zie www.baarsjes.amsterdam.nl/ondernemen

Uit de stadsdeelraad

Raad wil snelle aanpak van schone lucht
Raadsleden in De Baarsjes vinden dat het hoog tijd is voor vergaande maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Dat zeiden ze afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de raadscommissie Stadsdeelwerken, die in zijn geheel was gewijd aan het thema luchtkwaliteit. De politieke partijen in De Baarsjes concludeerden daarbij dat het vijf voor twaalf is in de strijd om een schonere lucht. Er moeten maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. En dat zijn niet alleen de maatregelen uit het Actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad' van de gemeente Amsterdam, de Baarsjespolitici kwamen ook met eigen ideeën. GroenLinks wil gebruik maken van het directe contact dat het stadsdeel met zijn bewoners heeft en kwam met het plan om Baarsjesbewoners meer te stimuleren de fiets en het openbaar vervoer te laten nemen. Zij benadrukken hierbij het belang van goede communicatie. Veel Amsterdammers pakken snel de auto voor ritjes van minder dan vijf kilometer, dus daar is nog winst te behalen. De PvdA stelde voor om te kijken naar een andere plek voor het Foodcenter, dat veel vervuilend vrachtverkeer aantrekt in de Jan van Galenstraat. Bovendien vroeg die partij zich af waarom vrachtwagens niet veel meer worden geweerd uit het gebied Amsterdam binnen de Ring. Verder zouden korte ritjes met de auto bestreden kunnen worden met kleinere vergunninggebieden. D66 kwam met het voorstel om rekeningrijden in te voeren, zodat iedere automobilist betaalt voor het rijden met de auto en niet voor het bezit van een auto. Deze partij is, net als de VVD en de PvdA, geen voorstander van hogere parkeertarieven. Alleen het eerste uur zouden mensen meer parkeergeld moeten betalen. Op die manier laten ze de auto eerder staan. De VVD in De Baarsjes komt binnenkort in samenwerking met de VVD van de Centrale Stad met eigen voorstellen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Deze voorstellen zouden dan in de plaats moeten komen van het plan om de parkeertarieven te verhogen. Een van de meest verregaande ideeën uit het Actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad', het verhogen van de tarieven in De Baarsjes naar 3,80 euro per uur en het invoeren van betaald parkeren op zondag, kan dus niet rekenen op steun van PvdA, VVD en D66. Samen hebben zij een ruime meerderheid in de deelraad. Alleen GroenLinks steunt dit voorstel uit het Actieplan. De partij vindt dat de pijnlijke maatregelen uit het plan nodig zijn om in 2010 de gewenste schone lucht te krijgen. Het actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad' ligt nu in de inspraak. Belanghebbenden kunnen hun mening te geven, meedenken en alternatieven aandragen. Begin 2008 wordt het definitieve plan en uitvoeringsprogramma vastgesteld door de gemeenteraad en alle stadsdeelraden.

Informatie over Westermoskee
De raadscommissie Wonen wordt dinsdag 18 september door stadsdeelvoorzitter Arco Verburg bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom de Westermoskee. Op het terrein aan de Baarsjesweg zouden woningen, winkels en de nieuwe Westermoskee worden gebouwd. De bouw laat op zich wachten nu er een geschil is tussen woningcorporatie Het Oosten en Manderen B.V., die op de plek een moskee wil bouwen. Op dit moment is er een trapveldje gemaakt op het braakliggende terrein. Raadscommissie Wonen, 18 september, v.a. 20.00 uur in de Raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg.

Agenda

|[|Dichtkunst aan de  |
|+|muur               |
|]|                   |
| |                   |
Tentoonstelling door Albertje Duijst, in Expo C40 (SBM), tot 1 oktober.
|[|Architectuur in de Baarsjes en      |
|+|andere zaken                        |
|]|                                    |
| |                                    |
Expositie door Bastiaan Meijer, in Galerie de Stoker, tot 19 september.
|[|West Beach         |
|+|Filmfestival       |
|]|                   |
| |                   |
Tot 22 september.
|[|Amsterdam      |
|+|Design         |
|]|               |
| |               |
Expositie in Hoofdzaak Hoeden, tot 29 september.
|[|Club     |
|+|Rascal   |
|]|         |
| |         |
The Indie Disco of Amsterdam, in Club 8,
15 september, aanvang 22.00 uur.
|[|Vergadering Commissie    |
|+|Wonen                    |
|]|                         |
| |                         |
18 september, aanvang 20.00 uur.

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --