Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Verslag van Tweede-Kamerdebat over het AIVD Jaarverslag 2006 op 13 september 2007

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is niet bereid in het openbaar cijfers te verstrekken over het aantal personen dat met het systeem van de Contra-Terrorisme Infobox in de gaten worden gehouden. Dat bleek vandaag tijdens een plenair debat van de minister met de Tweede Kamer over het Jaarverslag 2006 van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Ter Horst zal de Kamer wel informeren over de kwalitatieve ontwikkelingen over de langere termijn van de CT Infobox. Ook zegde ze toe inzicht te verschaffen over wat de aan de CT Infobox deelnemende organisaties aan de box hebben.

Ter Horst reageerde op een motie van het Tweede-Kamerlid Brinkman (PVV) die met een door VVD, SP en GroenLinks gesteunde motie het kabinet opriep om exact aan te geven hoeveel mensen er de afgelopen jaren in de CT Infobox zaten en nu zitten. De indieners van de motie stelden dat ze aldus inzicht zouden krijgen in de ontwikkeling van de terroristische dreiging in Nederland. Maar volgens Ter Horst is "de koppeling tussen de cijfers van de CT Infobox en de ernst van de dreiging, onjuist". De minister maakte duidelijk dat het aantal personen dat `in de box zit' voortdurend fluctueert. Ze werd daarin bijgevallen door het Tweede-Kamerlid Schinkelshoek (CDA) die er ook op wees dat de Tweede Kamer alle mogelijke informatie over de CT Infobox van Ter Horst kan vernemen in de besloten vergaderingen van de speciale Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CIVD).

De zitting op 13 september in de plenaire zaal van de Tweede Kamer volgde op een overleg dat de Kamer op 5 september had met Ter Horst over het laatste jaarverslag van de AIVD. Bij dat overleg kwam de media-aandacht voor de Colombiaanse guerrillabeweging FARC ter sprake. Dit naar aanleiding van de vondst van documenten die erop wijzen dat een of meer Nederlanders zich hebben gevoegd bij deze beweging die op de EU-lijst van terroristische organisaties staat. De minister zegde toe dat de AIVD zal bekijken of het nodig is meer aandacht aan de FARC te besteden.

In het overleg op 5 september stelden Kamerleden ook vragen over het aantal mensen in Nederland dat "mogelijk te beïnvloeden zijn door het salafisme". De AIVD definieert in zijn jaarverslag salafisme als `een brede ideologische stroming binnen de islam die terug wil naar de "zuivere islam" uit de tijd van de Profeet - vaak conservatief en ultra-orthodox'. Ter Horst schatte het aantal `ontvankelijken' in Nederland op 20 á 30.000. Ongeveer eentiende daarvan vormt volgens Ter Horst een groep "potentiële activisten".

Al met al deed de minister in het overleg op 5 september onder meer de volgende toezeggingen:
* de AIVD beziet de noodzaak van meer aandacht voor de FARC;
* de Tweede Kamer ontvangt een brief over de persoonsgerichte aanpak;

* de AIVD komt medio oktober met een publicatie waarin onder meer staat hoe de door Ter Horst genoemde cijfers rondom salafisme onderbouwd zijn;
* de Tweede Kamer ontvangt een brief over eventuele strafbare feiten gepleegd door agenten van de dienst.


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties