150.000 euro extra voor bescherming in van bosrandsoorten

13/09/2007 16:37



De Vlinderstichting

/>
Wageningen, 13 september 2007

150.000 euro extra voor bescherming in van bosrandsoorten

Op initiatief van De Vlinderstichting heeft het ministerie van LNV 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van natuurlijker bosranden. Bosranden bestaan vaak uit abrupte overgangen van open gebied naar gesloten bos, terwijl veel planten- en diersoorten gebaat zijn bij een geleidelijke overgang. De Vlinderstichting hoopt dat door de gezamenlijke inspanning van soortenbeschermende organisaties (EIS, FLORON RAVON, SOVON, Vogelbescherming, VZZ en De Vlinderstichting zelf) en bosbeheerders een groot aantal bedreigde bosrandsoorten weer meer leefruimte krijgt. Voorbeelden van deze soorten zijn hazelworm, kleine ijsvogelvlinder en nachtzwaluw.

Boseigenaren met name in Zuid- en Oost-Nederland konden tot 1 augustus plannen voor verbetering van hun bosranden indienen. Er was veel enthousiasme voor deze aanpak: er werd in totaal voor meer dan 600.000 euro aan projecten voorgesteld aan De Vlinderstichting. Inmiddels zijn veertien projecten geselecteerd, waardoor nog dit jaar 25 kilometer extra natuurlijke bosrand wordt gerealiseerd. De bosbeheerders hebben toegezegd de functie van de bosrand voor de beoogde soorten voor minimaal tien jaar te willen waarborgen. Zo kan met een relatief kleine investering een grote kwaliteitsverbetering worden bereikt.

Ook de afgewezen projecten voldeden vaak aan eis dat de aangepaste bosrand bijdraagt aan meerdere bedreigde soorten. Daarom hoopt De Vlinderstichting dat het ministerie van LNV volgend jaar nogmaals een bedrag beschikbaar stelt.