Gemeente Hoogeveen



* 13.09.007 Rekenkamercommissie presenteert conclusies onderzoek Area

* 13.09.2007 Reactie college op rapport rekenkamercommissie over Area

---

13 sep
tember 2007
Afzender: college van B&W

Reactie college op rapport rekenkamercommissie over Area

Hieronder vindt u de reactie van het college van B&W aan de gemeenteraad, naar aanleiding van de conclusies van het rapport van de rekenkamercommissie omtrent Area reiniging.

"Allereerst willen wij opmerken dat het door de Rekenkamercommissie uitgebrachte rapport een helder beeld geeft van de wijze waarop het besluitvormingsproces om te komen tot een verzelfstandiging van de reinigingsdienst tot stand gekomen is. Ons college kan zich goed vinden in de in het rapport weergegeven conclusies en aanbevelingen.

Ook onderschrijven wij de opmerking dat de hogere kosten voor het sociaal plan niet ongebruikelijk zijn in complexe fusieprojecten als deze en in dat opzicht voorzienbaar waren.

Wij bevestigen dat het inzicht in en de monitoring van met name de frictiekosten te wensen overlieten. De bestuurlijke aandacht voor de control van de gevolgen in brede zin van dit soort projecten moet beter.

Bij de aanbeveling om de controlfunctie van de portefeuillehouder financiën te versterken en daarom geen projectverantwoordelijkheid te geven, plaatsen wij een kanttekening. Het lijkt goed dit element nadrukkelijk aan de orde te stellen bij de onderhandelingen van een bestuursakkoord bij het begin van een raadsperiode.

Dat we de aanbevelingen ondersteunen blijkt ook wel uit de organisatorische maatregelen die we reeds in gang hebben gezet. De directeur heeft de positie van de controlfuncties versterkt en de bedrijfsvoering van concernaangelegenheden meer centraal georganiseerd. De gewijzigde samenstelling van het directieteam leidt er toe dat de controlfunctie en daarmee ook het risicomanagement beter is geborgd in de bestuurlijke en ambtelijke cultuur.

Wij zijn voornemens uw raad over een jaar te informeren over de voortgang van nader getroffen organisatorische maatregelen bij vergelijkbare grote projecten."