Provincie Groningen

Veendam Zwemverbod voor zwemplas Koetshuis Borgerswold Veendam 13 september 2007

Voor de zwemplas Koetshuis, Borgerswold Veendam geldt een zwemverbod vanwege een te hoog gehalte blauwalg. Het microsystine gehalte (blauwalg) in de zwemplas is (ver) boven de toelaatbare grens. Dat heeft onderzoek van het waterschap Hunze en Aa's uitgewezen. De provincie Groningen heeft borden geplaatst om recreanten hierop attent te maken. Alle waterrecreatieactiviteiten worden ten strengste afgeraden.

Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier (honden). Inslikken van water kan een vergiftiging veroorzaken. Klachten die optreden wanneer men in aanraking komt met blauwalg zijn nogal uiteenlopend zoals huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn en maag- en darmklachten. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn, bijvoorbeeld al gevolg van weersomstandigheden zoals temperatuursdaling, regen en wind, zullen de waarschuwingsborden bij de zwemplas worden verwijderd.

Informatie over mogelijke gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD Groningen, www.ggdgroningen.nl onder Gezondheid, Milieu en Gezondheid, zwemkwaliteit. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD , telefoonnummer 050-3674177 (werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur).

Meer informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op: deze website bij Zwemwaterkwaliteit, www.ggdgroningen.nl en www.hunzeenaas.nl.

13 september 2007