Gemeente Oirschot

Ontwikkeling van Dorpshart Middelbeers van start 38startsloophartvandebeerzen1WEB.jpg

Op maandag 10 september ging de herontwikkeling van Dorpshart Middelbeers echt van start. De gemeente organiseerde samen met de betrokken partners Woningbedrijf Oirschot, Rabobank Best-Oirschot-De Beerzen, ZuidZorg, stichting Gezondheidszorg Middelbeers en Platform Hart voor de Beerzen een feestelijk begin van de werkzaamheden.

Met behulp van een sloopmachine nam wethouder Piet Smits s middags de eerste hap uit de achterkant van het oude pand van de stichting Gezondheidszorg Middelbeers. Volgens de planning kan er tegen het einde van dit jaar gestart worden met de bouw van het nieuwe multifunctionele centrum, de appartementen en ruimten voor bedrijven en instellingen. De bouw gaat ongeveer een jaar duren.

Bijna alle organisaties en verenigingen zijn voor de periode van de bouw op andere plekken ondergebracht. Er zijn enkele organisaties en verenigingen die nog geen alternatieve plek hebben. De gemeente is in overleg met deze groepen om dit zo snel mogelijk te organiseren en gaat ervan uit dat dit op korte termijn lukt. Uiteraard houdt de gemeente hiermee rekening bij het beginnen van de sloopwerkzaamheden.

Spijker op de kop

Wethouder Piet Smits is ervan overtuigd dat het plan een verrijking voor Middelbeers is. Het beeld waarmee elke Beerzenaar opgegroeid is, zal zeer ingrijpend veranderen. Daarom is het ook zo belangrijk dat wat er voor terugkomt een verrijking moet zijn voor het hart van Middelbeers. Mijn gevoel zegt dat wij met zijn allen de spijker op zijn kop hebben geslagen met de keuze die nu gemaakt is. Al wat nodig is om de leefbaarheid in Middelbeers op peil te houden, is zover als binnen de mogelijkheden lag in dit plan terug te vinden.

Dat iedereen overtuigd was van de noodzaak om deze voorzieningen overeind te houden, bleek wel toen er een financieel probleem om de hoek kwam kijken om dit ambitieuze plan te realiseren. Na elkaar eens diep in de ogen te hebben gekeken, nam iedereen zijn deel in het tekort. Mijn complimenten voor deze gedeelde verantwoordelijkheid.

Er is in het verleden veel gesloopt en er is van alles voor teruggekomen, maar Middelbeers is ook armer gemaakt. Karakteristieke panden zijn verdwenen en wat er voor teruggekomen is, is menig Beerzenaar een doorn in het oog. Voor wat we nú gaan afbreken komt iets terug waar iedereen ook trots op zal zijn. Naar mijn overtuiging hebben we een weloverwogen keuze gemaakt, aldus een trotse wethouder Smits.