Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over voetbalrellen

13 september 2007

Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over voetbalrellen. (Ingezonden 24 juli 2007)


1. Vraag Hebt u kennis genomen van het artikel "Ernstige voetbalrellen, maar geen arrestaties"? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Klopt de uitlating van de geciteerde districtschef dat er bewust voor is gekozen de relschoppers niet te arresteren: "om nog grotere problemen te voorkomen"? Zo ja, deelt u de mening dat een dergelijke opstelling van de politie bijna altijd tot extra escalatie leidt bij de betreffende groep relschoppers, omdat zij zien dat er tegen hen niet wordt opgetreden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?


2. Antwoord Ten behoeve van de beantwoording van uw vraag heb ik een ambtsbericht opgevraagd bij de korpsbeheerder van het regionale politiekorps IJsselland. Uit dat ambtsbericht blijkt dat het citaat correct is weergegeven maar is uitgesproken binnen de volgende context. In het centrum van Deventer, in het winkelgebied tussen het publiek, vond een korte en hevige confrontatie plaats tussen naar schatting 200 Ajax relschoppers en 80 Go Ahead Eagels relschoppers. Na de confrontatie verspreidden de relschoppers zich tussen het winkelend publiek. De relschoppers waren voor de politie, die direct na deze confrontatie ter plaatste kwam, niet herkenbaar (bijvoorbeeld via kleding of vlaggen). Volgens informatie van begeleidende politiemedewerkers begaven de relschoppers zich na de confrontatie naar hun auto's om naar het stadion te gaan. Gelet op bovenstaande werd geoordeeld dat (pogingen tot) aanhoudingen van individuele relschoppers onaanvaardbaar risico's voor het winkelend publiek opleverden. De verwachting was daarbij dat door (pogingen tot) aanhoudingen de inmiddels teruggekeerde rust juist zou worden verstoord.
In het centrum van Deventer hebben zich geen verdere confrontaties voorgedaan.
De opstelling van de politie heeft derhalve niet tot verdere escalatie geleid.


3. Vraag Deelt u de mening dat politie en justitie moeten ophouden met halfzacht optreden tegen dergelijke relcriminelen en dat de politie tijdens dergelijke rellen als topprioriteit zou moeten hebben zoveel mogelijk criminelen aan te houden en vervolgens via snelrecht te straffen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit initiëren?

3. Antwoord
Bij de vervolging van voetbalvandalisme is de Aanwijzing bestrijding voetbalvandalisme en -geweld van het College van procureurs-generaal van toepassing. Bij wedstrijden met een midden of hoog risico past het OM zo nodig de lokale voetbal-snelrecht procedure toe. Voorts kent het concept wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en overlast de burgemeester en de officier van justitie de mogelijkheid toe om personen die behoren tot de harde kern, die zich schuldig maakt aan voetbalvandalisme, een gebiedsverbod op te leggen, hetgeen een snel en adequaat optreden tegen voetbalvandalisme mogelijk maakt. Het wetsvoorstel wordt binnenkort voor advies naar de Raad van State verzonden.

Het is mij opgevallen dat de recente voetbalrellen (deze rellen, de rellen rond Jong Nederland - Jong Marokko in juni 2007 en de rellen rond Jong Ajax - Jong Feyenoord medio 2006) plaatsvonden rond vriendschappelijke en/of jeugdwedstrijden. Mogelijk is een aanpassing van het landelijk beleidskader -waarin de individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheden van de ketenpartners zijn beschreven-, voor deze wedstrijden nodig. Ik heb het Auditteam Voetbalvandalisme onder leiding van mw. Vliegenthart daarom gevraagd onderzoek te doen naar de rellen rond deze wedstrijden en mogelijke aanbevelingen ter versterking van het landelijk beleidskader bestrijding voetbalvandalisme - geweld te formuleren. In dat beleidskader zijn de individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheden van alle ketenpartners beschreven.


4. Vraag Deelt u de mening dat na de rellen in het centrum van Deventer met Ajax-supporter en Go Ahead supporters, de wedstrijd nooit doorgang had mogen vinden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wie is hiervoor verantwoordelijk en hoe gaat u deze beslissing met de verantwoordelijke instantie (s) bespreken?

4. Antwoord
In het ambtbericht wordt gemeld dat op het moment dat de confrontatie in het centrum van Deventer plaatsvond, de oefenwedstrijd al was begonnen.


5. Vraag Hoeveel medewerkers van de politie Amsterdam hebben een groep Ajax-fans begeleid en hoeveel aanhoudingen hebben zij verricht tijdens deze rellen?


5. Antwoord In het ambtbericht wordt gemeld dat twee medewerkers van de politie Amsterdam-Amstelland in samenwerking met vier medewerkers van de politie IJsselland de groep Ajax-fans hebben begeleid.

Ik hecht er aan om u te informeren over een speciaal onderzoeksteam dat daags na de wedstrijd door het korps IJsselland en het parket is ingericht. Dit team verzamelt en beoordeelt zorgvuldig alle beschikbare informatie rond de rellen. Inmiddels zijn zes aanhoudingen verricht op verdenking van openlijke geweldpleging. De verwachting is dat er de komende periode meer aanhoudingen zullen volgen.


1) Internetsite Elsevier.nl, 22 juli 2007
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties