Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


ziekenhuizen gaan samenwerken

Vijf topklinische ziekenhuizen gaan samenwerken

Amsterdam, donderdag 13 september 2007

Vijf grote topklinische ziekenhuizen hebben besloten nauw te gaan samenwerken: het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, het Martini Ziekenhuis in Groningen, de AntoniusMesosGroep in Nieuwegein, het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Onlangs hebben de Raden van Bestuur van deze ziekenhuizen een federatieve vereniging opgericht. De Raden van Toezicht, Medische Staven en Ondernemingsraden van de vijf ziekenhuizen hebben ingestemd met de oprichting van deze ziekenhuisketen.

Landelijke keten
De landelijke ziekenhuisketen richt zich vooral op de hoogwaardige kwaliteit van behandeling en zorg, waarbij de vijf ziekenhuizen zelfstandig onder de eigen naam blijven functioneren. Naast kwaliteit en patiëntveiligheid zijn ook onderwerpen als ICT, inkoop, personeelsbeleid, opleidingen en klinisch onderzoek, beheer van vastgoed en gezamenlijk overleg met de zorgverzekeraars onderwerpen waarbinnen de ziekenhuizen gaan samenwerken. Samenwerking op het gebied van opleidingen heeft vooral betrekking op gezamenlijke ruimtelijke voorzieningen (bijvoorbeeld skills labs), stages en onderwijsmodules. De vijf ziekenhuizen blijven overigens gewoon lid van de overkoepelende vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Patiënten worden er beter van
Kwaliteit van medisch specialistische en verpleegkundige zorg is een belangrijk speerpunt. Door onderlinge vergelijking en uitwisseling kunnen nieuwe inzichten en vernieuwingen in alle vijf de ziekenhuizen snel worden ingevoerd. In geval van bijzondere aandoeningen kan zonodig onderling worden doorverwezen.
Bovendien worden de voordelen (lagere kosten) van de gezamenlijke inkoop, automatisering, personeelsbeleid en vastgoedbeheer direct ten goede komen aan de kwaliteit van de patiëntenzorg.