Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 284
Datum: 13-09-2007

Kloof tussen 'KOpen' en 'huren' gegroeid

De provincie Fryslân heeft in april 2007 in samenwerking met gemeenten en woningbouwverenigingen het woningbehoefteonderzoek Fryslân 2007 uitgevoerd. Onder de deelnemers die de enquête terug gestuurd hebben, zijn twee fietsen verloot. Gedeputeerde Andriesen reikte gisteren de prijzen uit aan de winnaars, mevrouw Regts uit Franeker en mevrouw Veldman uit Haskerdijken) (zie bijgevoegde foto). De eerste voorlopige resultaten van deze enquête wijzen uit dat de kopersmarkt en huurdersmarkt verder van elkaar verwijderd zijn. Van de huishoudens die in 2005 en 2006 een koopwoning betrokken was 32% afkomstig uit een huurwoning. In 2001 en 2002 was dit nog 39%. Er zijn dus relatief minder mensen doorgestroomd van een huur naar een koopwoning.

De populariteit van de koopwoning lijkt vergeleken met het vorige woningbehoefteonderzoek van 2003 afgenomen. In 2003 gaf 67% van de ondervraagden aan een koopwoning te zoeken indien ze zouden verhuizen; nu is dit 63%. Dit zal vooral te maken hebben met de gestegen woningprijzen, koopwoningen zijn steeds lastiger te financieren. 43% van de huidige groep potentiële kopers zoekt dan ook naar een koophuis in het betaalbare segment (onder de E 200.000). Onder de potentiële huurders zoekt de overgrote meerderheid (83%) een huurwoning voor minder dan E 485. Gedeputeerde Anita Andriesen: 'De noodzaak van meer betaalbare woningen wordt met het nieuwe WOBOF onderzoek opnieuw aangetoond. Het is een stevige trend.'

Van de in april benaderde huishoudens zou 52% een vervangende woning zoeken in de huidige woonplaats, 63% in de eigen gemeente. In 2003 lagen deze percentages een paar procenten hoger. Mensen zijn dus wat minder op hun eigen woonomgeving gericht dan vier jaar geleden.

Respons en vervolg
Iets meer dan 30% van de circa 73.000 benaderde Friese huishoudens heeft medewerking verleend aan het onderzoek. De respons was in de gemeente Littenseradiel met 39% het hoogst. Eind oktober 2007 zullen uitgebreidere uitkomsten beschikbaar komen. Deze uitkomsten zal de provincie ook gebruiken bij de nieuw te maken woningbouwafspraken tussen de provincie en de Friese gemeenten. Daarbij zal bekeken worden in hoeverre de bestaande woningvoorraad en gemeentelijke bouwvoornemens kwantitatief en kwalitatief aansluiten bij de actuele en toekomstige woningvraag. Ook de deelnemende gemeenten en woningbouwverenigingen zullen de uitkomsten van het woningbehoefteonderzoek gebruiken voor de onderbouwing van hun woonbeleid.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht staat ook op www.fryslan.nl


---- --