Tweeduizend kilometer Premax-laagreliëfdorpel in tien jaar tijd


THOLEN, 20070913 -- Holonite, producent van toepassingen van gegoten composietsteen, viert het 10-jarig bestaan van de Premax-laagreliëfonderdorpel. In tien jaar tijd is er meer dan tweeduizend kilometer van deze laagreliëfdorpel geproduceerd. Premax is een begrip geworden in de moderne bouw- en timmerwereld.

De Premax laagreliëfdorpel is een prefab dorpelsysteem. Het assortiment bestaat uit o.a. naar binnendraaiende dorpels, naar buitendraaiende dorpels, dubbele stolpdeurdorpels en hefschuifpuidorpels. Binnen deze variatie zijn veel verschillende maatvoeringen leverbaar, geënt op de huidige KVT-richtlijnen en gerelateerd aan de maatvoeringen van het verspaangereedschap, dat wordt gebruikt in de timmerindustrie. Het dorpelsysteem voldoet aan het Bouwbesluit, DUBO-bouw en aan het bouwstoffenbesluit. Premax heeft het SKH-komo certificaat en voldoet na montage, binnen het politiekeurmerk Veilig Wonen aan weerstandklasse II. De dorpels worden compleet geleverd inclusief afdichtingmanchetten en bevestigingschroeven die zijn voorzien van passende kozijnpluggen. De Premax-onderdorpels zijn gemaakt van gegoten composietsteen en daardoor koudebrugonderbrekend.

Vergrijzing
De basis van de Premax-onderdorpels ligt in het gewijzigde Bouwbesluit dat de overheid in 1997 invoerde. In dit besluit staan onder andere regels met betrekking tot de toegankelijkheid van gebouwen. Het besluit resulteerde in onder meer de eis van een 20-mm opstap bij deurdorpels. Deze aanpassing was nodig vanwege de toenemende vergrijzing van de samenleving. Gebouwen moeten voor oudere mensen ook toegankelijk blijven. Destijds voldeden de beschikbare dorpels niet aan de nieuwe wettelijke toegankelijkheidseisen en ontwierp Holonite de Premax-laagreliëfonderdorpel.

Over Holonite
Holonite is in 1969 opgericht en produceert deurdorpels, vensterbanken, raamdorpels en muurafdekkers van gegoten composietsteen. Holonite heeft binnen de markten bouw en industrie een leidinggevende plaats verworven als gespecialiseerde - ISO gecertificeerde - leverancier van afbouwelementen in het bouwproces. Door de innovatiedrang die bij Holonite centraal staat, is het een uitdaging om telkens nieuwe toepassingsmogelijkheden op het gebied van gegoten composietsteen te creëren.





Holonite