Ontslagen Thaise vakbondsleiders doen oproep aan Sony Nederland


AMSTERDAM, 20070913 -- Lek Yimprasert van de Thai Labour Campaign overhandigde donderdagochtend 13 september 2007 een petitie aan Sony Nederland met een verzoek om het ontslag van 18 vakbondsvrouwen bij Sony Thailand ongedaan te maken. Zij deed dit bij het Vakbondsmuseum in Amsterdam. Op 12 juli 2007, één dag voor het algemeen congres van de `Sony Thailand Labour Union', werden de 18 oprichtsters van deze kersverse vakbond namelijk ontslagen. Zij zijn dit jaar de tweede groep vakbondsleiders die door Sony Thailand zijn ontslagen. Vier werkneemsters ondergingen hetzelfde lot op 24 mei nadat zij de vakbond officieel hadden geregistreerd.

De gedragscode ontwikkeld door de elektronica industrie, de Electronics Industry Code of Conduct (EICC), tevens ondertekend door Sony, stelt dat "suppliers are to respect the rights of workers to associate freely, join labour unions, seek representation and or join workers' councils in accordance with local laws." Dit recht op vakbondsvrijheid wordt door Sony Thailand niet gerespecteerd aangezien alle eerdere pogingen een vakbond op te richten zijn verijdeld nadat dit ontdekt werd door het Sony management van de fabrieken.

De nieuw opgerichte vakbond `Sony Thailand Labour Union' legde op 13 juni 2007 namens 282 werknemers haar eisen voor aan Sony Thailand. Zij verzochten het bedrijf om de arbeidswetgeving van Thailand te volgen op de volgende punten:
* Afschaffen van verplichting voor medisch rapport binnen drie dagen van ziekteverzuim
* Adequate gezondheidsbescherming
* Afschaffen van gedwongen overwerk
* Afschaffen van verplichting voor medisch rapport voor vakantieverlof

Sony Thailand heeft een langer trackrecord van misstanden op het gebied van arbeid. In de praktijk is er bijvoorbeeld in de fabrieken een zwangerschapsverbod, werkneemsters die zwanger zijn worden ontslagen. Ook zijn er van de 4800 medewerkers slechts 1300 direct in dienst van Sony, de andere 3500 zijn gecontracteerd door uitzendbureaus. Deze laatste groep verdient minder en heeft minder rechten dan de vaste medewerkers.

De vakbond en ontslagen werknemers vragen Sony Nederland om Sony Thailand aan te spreken op de volgende punten:
* Sony Thailand moet het ontslag van de vakbondsleiders intrekken
* Vakbondsleden mogen niet gehinderd worden in hun activiteiten
* Sony Thailand mag vakbondsleden niet straffen of ontslaan
* Sony Thailand moet op eerlijke voet aan collectieve onderhandelingen deelnemen