Amnesty International

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL, ICCO, Studie-en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) Universiteit Utrecht, Universiteit Utrecht

4 september 2007

Indonesische mensenrechtenactivist Nababan houdt eerste Munir herdenkingslezing

Op donderdag 13 september, zal Asmara Nababan, directeur van DEMOS- Indonesisch Centrum voor Democratie en Mensenrechtenstudies-,voormalig secretaris-generaal van de Indonesische Mensenrechtencommissie en voorzitter van KASUM, het Indonesische solidariteitscomité met Munir, de eerste Munir herdenkingslezing houden. Voorafgaand aan de lezing zullen Suciwati, de weduwe van Munir, en Usman Hamid, directeur van Kontras-het Comité voor verdediging van vermiste personen en geweldslachtoffers-, een update geven van de meest recente ontwikkelingen in de zaak Munir. Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Internationaal voorzitter van Amnesty International zal optreden als voorzitter.

Op 7 september 2007 is het drie jaar geleden dat de Indonesische mensenrechtenactivist Munir in het vliegtuig van Jakarta naar Amsterdam werd vergiftigd. De oprichter van de mensenrechtenorganisaties KontraS (1998) en Imparsial (2001) was op weg naar Utrecht om aan de Universiteit Utrecht een masteropleiding Internationale en Europese bescherming van de rechten van de mens te gaan volgen. De enige verdachte, copiloot Polycarpus, werd eind 2005 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf, maar werd in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Pasgeleden is het onderzoek heropend, zijn nieuw verdachten ondervraagd en is nieuw bewijsmateriaal opgevoerd.

Munir was een welbespraakt criticus van het Indonesische leger. Zijn kritiek was gebaseerd op gedegen onderzoek naar de mensenrechtensituatie in Indonesië.Hij beschuldigde het leger van vele mensenrechtenschendingen in Oost-Timor, West Papua, Atjeh en de Molukken. Daarnaast was hij zeer kritisch over de betrokkenheid van militairen en van overheidsvertegenwoordigers bij criminele netwerken die zich bezig houden met illegale houthandel en drugsmokkel. Tenslotte was Munir een bekende en onvermoeibare voorvechter voor de rechten van mensenrechtenactivisten overal op de wereld. Tijdens haar bezoek aan Indonesië in juni 2007 herinnerde Hina Jilani, de speciale VN vertegenwoordigster voor Mensenrechtenactivisten, de Indonesische regering eraan dat de berechting van verdachten in de zaak Munir een test is voor de wil van Indonesië om mensenrechtenactivisten te beschermen en om straffeloosheid tegen te gaan.

De Munir herdenkingslezing eert deze moedige mensenrechtenactivist en reflecteert op de moeilijke positie van mensenrechtenactivisten in Indonesië en in andere landen. Het is de bedoeling de herdenkingslezing tweejaarlijks te houden. De lezing wordt georganiseerd door Amnesty International, ICCO, het Studie-en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Utrecht. De eerste Munir herdenkingslezing vindt plaats op donderdag 3 september om 20.00 uur in het Academiegebouw van Universiteit Utrecht. Op 7 september wordt ook in Jakarta ook een herdenkingslezing georganiseerd door KASUM.


Noot voor de redactie-