Universiteit van Amsterdam


Promotie: Generieke chiparchitectuur voor verschillende producten


Promotie Informatica


donderdag 13 september, 10.00 uur

Multimedia-apparatuur, zoals dvd-spelers, digitale televisies en moderne autoradio s, bevatten specialistische chips die een groot deel van de functionaliteit verzorgen. De toepassingen van deze chips, zoals digitale audio en video, volgen elkaar in snel tempo op. De complexiteit van multimediachips is te groot om voor elke toepassing een specifieke bijbehorende chip te ontwerpen. Martijn Rutten pakt dit probleem aan met de introductie van Eclipse: een generieke chiparchitectuur waarmee op relatief eenvoudige wijze passende chips voor verschillende producten met vergelijkbare functionaliteit vervaardigd kunnen worden. Een Eclipse-subsysteem bestaat uit meerdere kleine functiespecifieke processoren die op een flexibele manier kunnen worden gekoppeld om samen een enkele functie uit te voeren. De combinatie van functiespecifieke processoren in hardware met configureerbaarheid in software geeft een hoge mate van flexibiliteit en de efficiëntie van een specifieke hardwareoplossing. Rutten beschrijft alle fasen in het ontwerp van Eclipse: de architectuurconcepten, de ontwerpprocedure voor het maken van nieuwe functiespecifieke processoren, een gedetailleerde architectuuranalyse met behulp van simulaties van een Eclipse-realisatie voor digitale video en ten slotte een drietal toepassingen in de industrie.

M.J. Rutten: Eclipse. Flexible Media Processing in a Heterogeneous Multiprocessor Template. Promotor is prof. dr. L.O. Hertzberger.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.