Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur | globalie

'Later ga ik ontwikkelingshulp doen'

Aftrap nieuw seizoen van de serie globalie

|
donderdag 13 september | 20.30 uur

'(...) Ik word er ook niet goed van om te zien dat alles wordt volgebouwd, en die armoede en ongelijkheid. Ik vind mensen de grootste mislukking ooit gemaakt. (...) Iedereen is zo mega verwend! Ik word er echt ziek van, en dan maar zeuren van: er zitten te veel kruiden op mijn eten. Terwijl in de derde wereldlanden iedereen gewoon dood gaat van de honger en de dorst, ik vind dat zo zielig. (...) Later ga ik ontwikkelingshulp doen, en niet zo'n zielig baantje waarmee je helemaal niemand helpt.' Meisje van 15, Achterwerk brieven, VPRO gids, juli 2007 De afgelopen maanden was er veel aandacht voor ontwikkelingssamenwerking op de opiniepagina's, met onder anderen bijdragen van Arend-Jan Boekestijn, Paul Hoebink en William Easterly. Armoede in Afrika stond bovenaan de agenda van de G8 en in Nederland hebben we de manifestatie 'Het Akkoord van Schokland' nog vers in het geheugen. En ook meisjes van vijftien voelen zich nog steeds betrokken bij het leed en armoede in de wereld. De eerste globalie van het nieuwe seizoen gaat over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Als het meisje van vijftien later echt ontwikkelingshulp gaat doen, waar komt ze dan in terecht? Wat zijn de do's en dont's? En overleeft ontwikkelingssamenwerking ons wel?

Bahram Sadeghi interviewt mensen die voor ontwikkelingsorganisaties hebben gewerkt, met Trea Christoffers (gewerkt o.a. voor UNDP en IRC), Els Boerhof (FMO, Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden) en Pauline Mulder (gewerkt voor Hivos, ILO en nu voor Oxfam Novib).

Pieter van Os praat over hun ervaringen en welke lessen er zijn te trekken met Arend-Jan Boekestijn (VVD Tweede-Kamerlid) en Paul Hoebink (Ontwikkelingsstudies, Nijmegen).
. en live aanwezig: Het Meisje van 15!

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 13 september, 20.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda).


---- --