Dexia Bank


Vrijdag fietsdag via Dexia

13/09/2007

Dexia plaatst duurzame ontwikkeling centraal in zijn strategie en geeft dit thema gestalte in al zijn producten en diensten. Ook het dagelijks beheer verloopt volledig volgens deze principes: het beheer van de gebouwen, de energie en het papier, recyclage, enz. Er werd ook een uitgebreid en innoverend mobiliteitsplan uitgewerkt. Het doel is de dominantie van koning auto te breken door milieuvriendelijker vervoer te promoten. De afstand die onze medewerkers deze zomer hebben afgelegd tussen hun huis en hun werplek komt overeen met 5 maal rond de aarde fietsen!

De ligging van de gebouwen weerspiegelt eveneens die bekommernis: de medewerkers van de hoofdzetel in Brussel zijn verdeeld over drie vestigingen, allemaal vlakbij treinstations of metro- en bushaltes, en dicht genoeg bij elkaar om te voet van het ene naar het andere gebouw te gaan.

Dit openbaar vervoer is overigens gratis voor de 74% van de collega's die er gebruik van maken: de abonnementen worden immers integraal terugbetaald.

Wat het gebruik van de auto betreft, wordt carpooling sterk aangemoedigd door de invoering van een database en door parkeergelegenheid te bieden. Anderzijds voert Dexia een zeer streng beleid inzake de toekenning van bedrijfswagens, en wie ervoor in aanmerking komt, kan kiezen voor een hybride auto.

De fietsers krijgen een kilometervergoeding van 0,15 EUR/km en elk gebouw is uitgerust met aangepaste infrastructuur voor hen: beveiligde parkeerplaatsen, kleedkamers, douches en droogrekken.

Ter voorbereiding van Friday Bikeday organiseerde Dexia van 6 juli tot 7 september 10 maal een "Vrijdag fietsdag" voor zijn personeel in Brussel en in de rest van het land.

In totaal namen 345 medewerkers hieraan deel, van wie 209 in Brussel, d.w.z. 4 maal meer dan het gebruikelijk aantal fietsers. Gemiddelde leeftijd: 50 jaar.

Gemiddeld afgelegd traject heen en terug per vrijdag: 39,2 km (min.1 km - max. 302 km). Zij kregen meer dan 600 ontbijten aangeboden bij hun aankomst `s morgens. Er werden eveneens fluohesjes uitgedeeld om de zichtbaarheid van de fiets in het verkeer te verbeteren.

Alleen al tijdens de voorbije zomer (juli-augustus-september) zullen de werknemers van Dexia bijna 200.000 km per fiets gefietst tussen hun huis en hun werkplek, d.w.z. 5 maal rond de aarde, waarvan één ronde dankzij de nieuwe vrijdagse fietsers. Heel wat deelnemers waren zeer te spreken over hun ervaring en willen vaker met de fiets komen werken.

Dexia is van plan dit experiment te herhalen in de lente van volgend jaar en hoopt dan nog meer Brusselse werknemers ervan te overtuigen hun wagen te laten staan en de fiets te nemen.