Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 283 PP
Datum: 13 september 2007

Op weg naar schoon water in 2015

De Friese gemeenteraadsleden, provinciale Friese statenleden en algemeen bestuursleden van Wetterskip Fryslân en Waterschap Noorderzijlvest zijn gisteren tijdens een excursie bijgepraat over de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze richtlijn heeft als doelstelling dat het oppervlakte- en grondwater in 2015 weer schoon is. De excursie was georganiseerd door het Provinciaal Bestuurlijk Overleg Water (PBOW)*. Op het programma stond onder andere een bezoek aan de rioolwaterzuivering (RWZI) van Wetterskip Fryslân in Drachten en de Drachtster waterwijken Morrapark en Himsterhout.

Op deze locaties kregen de honderdveertig aanwezige bestuurders een indruk hoe op een voordelige en eenvoudige manier het water schoner kan worden gemaakt. Want onder de bestuurders leven vooral vragen over wat de kosten van de KRW zijn en wie dit gaat betalen. De RWZI is voorzien van een verbeterde zuiveringsinstallatie om de waterkwaliteit van het meer de Leijen bij Drachten te verbeteren. Deze aanpassing maakte onderdeel uit van een KRW-proefproject. De waterwijken zijn dusdanig ingericht dat het water op een zelfvoorzienende, goedkope manier wordt gezuiverd door gebruik van natuurvriendelijke oevers. Naast deze bezoeken gaven vertegenwoordigers van de natuur en landbouw hun visie op de KRW.

De gemeenteraden, Provinciale Staten en algemeen besturen zullen dit najaar een besluit op hoofdlijnen moeten nemen over de KRW. Dit betekent dat zij moeten besluiten over hoe schoon het water moet zijn in 2015. Sinds 2004 hebben bestuurders van provincie, waterschappen en gemeenten en vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties, recreatiesector en ondernemersverenigingen regelmatig overleg hierover gevoerd.


* In het PBOW zitten gedeputeerde Schokker-Strampel, gedeputeerde De Vries, dijkgraaf Van Erkelens, mevrouw Rispens en de heer De Jong dagelijks bestuursleden van Wetterskip Fryslân, de heer Lindenbergh dagelijks bestuurslid waterschap Noorderzijlvest, burgemeester Schadd-de Boer van de gemeente Boarnsterhim, burgemeester Piersma van de gemeente Wûnseradiel, wethouder Buwalda van de gemeente Heerenveen, wethouder Bargboer van de gemeente Sneek en wethouder Van der Veen van de gemeente Achtkarspelen.


---- --