Gemeente De Wolden


Aan de pers,

Hierbij de vragen die ingediend zijn voor de raadsvergadering van vanavond.

Met vriendelijke groet,
Gemeente De Wolden

Cluster Communicatie
Tel. 0528-378239/240

Vraag conform art. 37A reglement van orde.

Raadsvergadering 13-09-2007.

Onderwerp: Hoofdstraat (Zuid) te Zuidwolde.

Onlangs zijn aan de Hoofdstraat in Zuidwolde onderhoudswerkzaamheden aan de bestrating van het voetpad uitgevoerd. Daarbij is, met name rondom de daar aanwezige bomen, de bestrating hersteld. Op zich een goede zaak, en naar de mening van de fractie van Gemeentebelangen niets te vroeg.
Bij de werkzaamheden zijn ook de beugels rondom de bomen weer rechtgezet. Deze beugels, ooit bedoeld om de nieuw aangeplante bomen tegen parkerende auto's te beschermen, zijn een belemmering voor voetgangers. Met name mensen met een rollator, rolstoel, wandelwagen, etc. ondervinden hinder, en gaan daardoor soms zelfs gebruik maken van de rijbaan, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Het bovenstaande geeft de fractie van Gemeentebelangen reden tot het stellen van de volgende vraag:


· Waarom is niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om voornoemde beugels te verwijderen.

De fractie van Gemeentebelangen,

D. Oosterveen.

Gemeentebelangen De Wolden pag. 1 van 1


---- --
Vraag conform art. 37A reglement van orde.

Raadsvergadering 13-09-2007.

Onderwerp: Beleid keten & caravans

Op 11 mei 2006 heeft de raad van de gemeente De Wolden de beleidsnota `Keten en caravans' vastgesteld. Naar de mening van de fractie van Gemeentebelangen een goed beleid. Binnenkort krijgt deze raad een presentatie met de resultaten van het project, maar in de regionale pers hebben we al ruimschoots positieve geluiden over het beleid kunnen horen.
Onlangs maakte de regionale en landelijke pers melding van de ontwikkeling van soortgelijk beleid in de gemeente Staphorst, en in navolging daarop nog enkele gemeentes in noordwest Overijssel. Er zou sprake kunnen zijn van nauwe samenwerking tussen de diverse gemeentes.

De gemeente Putten heeft in 2005 een verzoek van horecaondernemers om handhavend tegen keten op te treden afgewezen. De Raad van State echter heeft geoordeeld dat die afwijzing niet terecht is.

De fractie van Gemeentebelangen heeft naar aanleiding van het voornoemde de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de ontwikkelingen in de gemeente Staphorst en eventuele andere ons omringende gemeentes?

2. Ziet het college mogelijkheden om met die gemeentes samen te werken om eenheid van beleid en eventueel beperking van kosten te bereiken?
3. Kan de uitspraak van de Raad van State gevolgen hebben voor het door de gemeente De Wolden ingezette beleid?

De fractie van Gemeentebelangen,

D. Oosterveen

Gemeentebelangen De Wolden pag. 1 van 1


---- --
Vraag conform art. 37A reglement van orde.

Raadsvergadering 13-09-2007.

Onderwerp: Omgevingsplan Echten

In augustus is Stichting Landschapsbeheer Drenthe failliet gegaan. Doelstelling van deze stichting is het streven naar behoud, beheer en ontwikkeling van een mooi Drents cultuurlandschap waarvan het streekeigen karakter behouden blijft. Stichting Landschapsbeheer Drenthe is in opdracht van de gemeente bezig met het omgevingsplan Echten. Doel van het plan is om samen met de bewoners zorg te dragen voor het landschap en het behoud van cultuurhistorie. Afgelopen voorjaar is de Stichting druk geweest met het maken van werkplannen voor alle deelnemers. De uitvoering van het plan was gepland voor het komende winterseizoen. Gemeente de Wolden is samen met de provincie en de Europese Gemeenschap verantwoordelijk voor de financiering van het omgevingsplan Echten.

Het bovenstaande geeft de fractie van Gemeentebelangen reden tot het stellen van de volgende vraag:


· Welke gevolgen heeft het faillissement van Stichting Landschapsbeheer Drenthe voor het omgevingsplan Echten.

· Wat zijn de financiële gevolgen van het faillissement voor onze gemeente

De fractie van Gemeentebelangen,

H. Benning.

Gemeentebelangen De Wolden pag. 1 van 1


---- -- Gemeenteraadsfractie GROENLINKS

Datum, 13 september 2007

Vraag conform artikel 37a Reglement van Orde

Onderwerp: generaal pardon

Geacht college,

In juni dit jaar is het generaal pardon afgekondigd. De schatting is dat er tussen de 26.000 en 30.000 mensen hierdoor een verblijfsstatus krijgen. Inmiddels hebben al veel mensen hier een positief bericht over ontvangen.

Deze mensen moeten zo snel mogelijk gehuisvest worden om zo op een actieve manier te kunnen beginnen aan de integratie in Nederland.

Ook de gemeente De Wolden zal woonruimte moeten bieden aan een bepaald percentage van deze medelanders.

Kan het college aangeven welke concrete plannen er liggen om deze mensen woonruimte te bieden en is het mogelijk om naast het vastgestelde percentage waaraan wij als gemeente moeten voldoen, iets extraÂŽs voor hen te doen.

Namens de fractie van GroenLinks

Mevr. E.E.Pieterson


---- --
VRAAG: ARTIKEL 37 A REGELEMENT VAN ORDE.

RAADSVERGADERING 13 _ 9 _ 2007.

ONDERWERP: LANDSCHAPSBEHEER DRENTHE.

Landschapsbeheer Drenthe heeft de afgelopen jaren in samenwerking met de gemeente De Wolden verschillende projecten gerealiseerd.

Op Hees en Oldenhave, is de omgeving en erven met hulp van de inwoners een fraaier beeld gegeven, en de oude stijl weer terug gebracht.
Op dit moment is het dorp Echten aan de beurt en is de eerste aanzet gegeven. Verschillende projecten zouden nog in uitvoering gaan.

Tot onze verbazing lazen we de afgelopen week in de krant dat er een faillissement aanvraag is gedaan door stichting Landschapsbeheer Drenthe.

De VVD fractie heeft de volgende vragen aan het College.


1. Welke gevolgen heeft dit voor de lopende projecten in onze Gemeente?
2. Wat gebeurt er met het project in Echten?

3 Hoe zit het met de toegevoegde subsidie gelden?

De fractie van de VVD

Jan Nijboer.


---- --
Vraag conform art. 37A reglement van orde.

Raadsvergadering 13-09-2007

Onderwerp: Vrijkomende N.a.m locaties

In onze gemeente zijn diverse N.a.m. locaties gevestigd. Deze locaties zijn goed in het landschap ingepast en voorzien van een vloeistofdichte vloer. Nu aan de gaswinning op een aantal van deze locaties een eind komt worden deze terreinen veelal weer in de oude staat terug gebracht. Dit is overigens ook een verplichting van de N.a.m. indien de eigenaar van de ondergrond hier op staat. In sommige gevallen zien deze eigenaren andere mogelijkheden voor deze "oude-Nam locaties" zoals opslag van hooibalen of, het in weekeinden parkeren van vrachtwagens.
Daarnaast kan het (tijdelijk) ook goed gebruikt worden als mengplaats voor betonmengsels, zo bleek onlangs.

Toch bereiken ons geluiden dat het "her"gebruiken van N.a.m. locaties niet altijd zo soepel loopt als dat we zouden verwachten.

Daarom komt de fractie van Gemeentebelangen tot het stellen van de volgende vragen:


· Is het college met de fractie van Gemeentebelangen van mening dat voormalige N.A.M locaties niet altijd in de oude staat terug gebracht zouden moeten worden.

· Dat het in sommige gevallen mogelijk zou moeten zijn andere activiteiten toe te staan op vrijkomende N.a.m. Locaties.

De fractie van Gemeentebelangen,

J ten Kate
Gemeentebelangen De Wolden pag. 1 van 1


---- --
Vraag van de CDA fractie conform artikel 37 A te behandelen op de raadsvergadering van 13 september 2007.


---

College,

Zoals u weet is waterpeil verhoging een hot item bij natuurliefhebbers en terrein beheerders, ook binnen het Dwingelderveld speelt dit.

Maandag, 3 september j.l., mocht ik een voorlichtingsavond bijwonen waar één en ander werd verteld over de komende veranderingen,

Dat hield in dat op verschillende plekken de teelaarde afgegraven zal worden en dat op bepaalde plaatsen het waterpeil met 1m tot 1.5m verhoogd zou kunnen worden. Ook het afvoeren van de grond kwam uitgebreid voor het voetlicht.

Dit alles zorgt vooral bij mensen die binnen onze Gemeente De Wolden dicht bij het Nationaal Park wonen voor ongerustheid.

Daarom komt de CDA fractie tot het stellen van de volgende vragen:


· In hoeverre is het college betrokken bij deze materie en heeft zij invloed op de gang van zaken?


· Kan het college haar burgers garanderen dat zij ook in de toekomst droge voeten houden, maar ook droge kelders onder de woningen?


· Kan het college ervoor zorgen dat wanneer er grond afgevoerd wordt dit met zo weinig mogelijk overlast gebeurt voor omwonenden. En dat er geen schade aan wegen of bermen wordt veroorzaakt?

Namens de CDA fractie,

W. Laarman.


---- --