Gemeente Maastricht

Dassenburcht bij CoffeeCorner Köbbesweg blijkt bewoond

Op de plek waar Maastricht een van de drie CoffeeCorners heeft gepland (clusters van twee of drie coffeeshops aan de randen van de stad), is gebleken dat een oude dassenburcht sinds kort weer is bewoond. Dat betekent dat voor de tijdelijke voorziening aan deze Köbbesweg uitgekeken wordt naar een andere plek in de buurt.

Het plan 'CoffeeCorner' voorziet in het terugdringen van de overlast van en rondom coffeeshops door ze weg te halen uit woonbuurten en van plekken waar sprake is van overconcentratie. Ze komen te liggen op plaatsen buiten de bebouwing waar ze beter controleerbaar zijn.

Nadat de verenigde coffeeshopbranche en de gemeente Maastricht een akkoord hebben bereikt over de verplaatsing van 8 coffeeshops (van de 15) naar drie 'CoffeeCorners' aan de randen van de stad, heeft de gemeenteraad op 26 juni j.l. het plan definitief goedgekeurd. Een van de aangewezen locaties is de Köbbesweg aan de zuidkant van de stad, nabij de A2. Het betreft de verplaatsing van de twee zaken aan de Wilhelminakade (Mississippi en Smokey), alsmede Smurf uit de Hoogbrugstraat. Deze CoffeeCorner komt te liggen aan de noordkant van de Köbbesweg ter hoogte van het populierenbos dat eigendom is van WZL. Met WZL is een principeovereenkomst bereikt over het gebruik van het terrein. Er zal nieuwbouw gepleegd moeten worden. Omdat de veiligheidssituatie rond de bestaande coffeeshops niet toelaat dat er lang wordt gewacht met verplaatsing, worden op zeer korte termijn (binnen nu en een half jaar) tijdelijke CoffeeCorners ingericht in de buurt van de definitieve locaties.

Das

Tijdens het veldonderzoek op de locatie Köbbesweg is geconstateerd dat een oude, bij de gemeente bekende, maar verlaten dassenburcht sinds kort weer bewoond is. Voor de definitieve CoffeeCorner heeft dit vooralsnog geen consequenties, aangezien gestreefd wordt naar verplaatsing van de burcht. Uiteraard in goed overleg met de deskundige natuurorganisaties. Mocht dat niet lukken dan zijn er in het door de gemeenteraad op 17 april 2007 vastgestelde zoekgebied nog voldoende alternatieven. Voor de hele korte termijn betekent het echter dat omgezien wordt naar een andere locatie voor de tijdelijke CoffeeCorner.

Nieuwe locatie voor tijdelijke CoffeeCorner

Voor de tijdelijke vestiging (niet voor de definitieve CoffeeCorner) moet dus binnen het door de gemeenteraad op 17 april 2007 vastgestelde zoekgebied uitgekeken worden naar een alternatief. Om geen tijd te verliezen is besloten om te koersen op verplaatsing van de twee boten aan de Wilhelminakade naar een plek aan de Maasoever nabij de kruising Köbbesweg / Hoge Weerd. De Burgemeester heeft hierover gister de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad geïnformeerd.

De gemeente zet de komende weken vol in op het nemen van de benodigde bestuurlijke beslissingen die het gevolg zijn van deze locatiewijziging, zodat de oorspronkelijke deadline (31 december) hoogstens met een kleine overschrijding gepasseerd wordt.