LTO Noord


MKZ update: 13 september 16.50 uur Stand van zaken MKZ-uitbraak Engeland

Het VK heeft een uitbraak van MKZ bevestigd op een bedrijf in Eckham. Het betreft een bedrijf met 7 locaties waar kalveren, runderen en varkens gehouden worden. Op 1 locatie is MKZ geconstateerd. Op het bedrijf waren 47 runderen en 8 varkens aanwezig. De helft van de runderen had klinische verschijnselen van MKZ. Het bedrijf heeft alleen dieren afgevoerd naar het slachthuis. Om het bedrijf zijn twee zones getrokken, een van 3 km en een van 10 km.

Daarnaast is er ook een verdenking van een bedrijf in Northfolk. Het betreft in dit geval een varkensbedrijf. Hieromheen is een tijdelijke zone getrokken. Het VK heeft een totaal verbod op uitvoer gevoelige dieren en hun producten ingesteld.

Er is sprake van twee grote zorgpunten. Allereerst de termijn van 5 weken tussen de vorige uitbraak en de huidige. Als het om hetzelfde virus gaat (wat wel de verwachting is) moet dit feitelijk op één of meer bedrijven overleefd hebben. Deze zijn echter bij het VK niet opgemerkt. Het tweede is dat er nu meer diercategorieën betrokken zouden kunnen zijn. Met name als de besmetting in Northfolk daadwerkelijk MKZ blijkt te zijn is dat zorgelijk. Het bedrijf zit zeer dicht tegen het varkensgebied in VK aan.

Situatie in Nederland
In Nederland zijn 34 bedrijven (17 via TRaces en 17 via I&R) getraceerd die vanaf 24 augustus weer dieren uit Engeland hebben gekregen. Deze bedrijven zijn geblokkeerd en worden nu onderzocht. De bedrijven liggen verspreid over het land. Het gaat in alle gevallen om aanvoer van kalveren. De geblokkeerde bedrijven worden pas vrijgegeven zodra deze serologisch negatief blijken te zijn. De tijdstermijn hiervoor is maximaal 3 weken. De komende dagen kunnen er uit I&R en TRACES nog bedrijven bijkomen (transporten die nog niet gemeld zijn).

LNV verwacht pas maandag 17 september a.s. duidelijkheid te hebben over het definitieve aantal bedrijven. Verwachting is dat tot die tijd de maatregelen van kracht zullen blijven.

Voor knelgevallen ten aanzien van vervoer van dieren geldt de knelgevallenregeling vanuit de vorige MKZ-dreiging. Via het LNV-loket aan te vragen (tel. 0800 - 22 333 22).

Vanuit de sector en keten is aangegeven dat het belangrijk is om eerst goed te inventariseren hoe groot het probleem is om vervolgens zo snel mogelijk maatregelen weer af te bouwen als uit de risicoanalyse blijkt dat dat kan. Bij LNV is aandacht gevraagd voor mogelijkheden om voor- en achterwagens op verschillende adressen te kunnen laden. Dat is met name van belang voor varkens/kalveren.

LTOâs boodschap aan de Nederlandse veehouders is:
* wees voorzichtig met buitenlandse contacten, zeker als er de afgelopen weken dieren uit Engeland zijn aangevoerd;
* wees alert op symptomen van MKZ (blaren in/bij de bek, bij de kroonranden van de hoeven, kreupelheid, koorts);
* werk hygiënisch;

* volg het nieuws.

Blauwtong kan worden verward met mond- en klauwzeer. De volgende website helpt om klinische symptomen van MKZ en blauwtong te onderscheiden:
http://www.minlnv.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=20562. Bij een verdenking is het belangrijk om een dierenarts te bellen.

Donderdag 13 september 2007