Mobiliteitsbeleid Drenthe op de goede weg

13/09/2007 19:00



Noordelijke Rekenkamer



Onderzoek Noordelijke Rekenkamer naar mobiliteit in Noord-Nederland Mobiliteitsbeleid

Assen, 13 september 2007 -
Het mobiliteitsbeleid van de provincie Drenthe is over het algemeen genomen op orde - zeker als de provinciale voornemens worden doorgezet. De Noordelijke Rekenkamer is hier positief over; wel vraagt zij aandacht voor de regievoering op het mobiliteitsbeleid. Dit staat te lezen in haar vandaag gepubliceerde rapport over 'Mobiliteit in Noord-Nederland'.

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het beleid gericht op verkeer en vervoer in de provincie Drenthe. Naast het beleid en de resultaten daarvan, zijn 46 afzonderlijke mobiliteitsprojecten in het onderzoek betrokken. Het onderzoek richt zich op de periode 2004 - 2006.

Van ambitie naar resultaat
De Rekenkamer heeft waardering voor het integreren van de eigen provinciale ambities in het brede kader van het omgevingsplan en voor de heldere uitwerking in doelstellingen. Doordat in de uitvoeringsprogramma's ook projecten van andere (gemeentelijke) overheden zijn opgenomen, is er overzicht van alle projecten op het gebied van verkeer en vervoer in Drenthe. De Rekenkamer is tevens positief over de aansluiting tussen de uit te voeren projecten en de middelen die daarvoor in een bepaald jaar worden ingezet.

De Rekenkamer plaatst ook een kanttekening: het uitvoeringsprogramma geeft onvoldoende aan wat de individuele projecten concreet moeten opleveren aan gewenst resultaat. Deze informatie is bij de provincie ten dele aanwezig, maar wordt niet gebruikt als toelichting op de begroting. Hierdoor is er geen één op één relatie tussen doelen, projecten en middelen.

Uitvoering van projecten en informatie over resultaten
De Rekenkamer constateert dat de nauwe samenwerking tussen afdelingen leidt tot een doelmatige praktijk. Ook worden projecten in het algemeen binnen budget uitgevoerd. De Rekenkamer is verder positief over de werkwijze die goede elementen voor een resultaatgericht uitvoering bevat. Deze wordt in de praktijk nog niet altijd standaard toegepast. Informatie is daardoor versnipperd en de continuïteit van de uitvoering wordt kwetsbaar. De Rekenkamer ziet het als een gemiste kans dat de aanwezige informatie over de stand van zaken of over inmiddels afgeronde projecten niet in een groter geheel wordt gepresenteerd. Daardoor ontbreekt het totaaloverzicht van hetgeen is bereikt in het licht van het mobiliteitsbeleid en in het bredere kader van het omgevingsplan.

Conclusie
De Rekenkamer heeft waardering voor hetgeen in afzonderlijke schakels van de keten 'van ambitie naar resultaat' gebeurt. Het verband tussen deze schakels onderling is echter nog niet sterk genoeg, waardoor samenhang binnen en totaaloverzicht op het mobiliteitsbeleid ontbreekt.

Terwijl er over de individuele projecten veel informatie beschikbaar is, kan doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid nog niet worden vastgesteld. De Rekenkamer wijt dit aan een gebrek aan krachtige regie op het totale proces van beleidsvoornemens tot maatschappelijke effectiviteit.

Perspectief en reactie provincie
In de bestuurlijke reactie geven Gedeputeerde Staten aan dat zij het beeld herkennen en de conclusies kunnen onderschrijven. Voornemens als een nieuwe begrotingssystematiek, informatie over kosten en effecten van projecten en vernieuwing van werkprocessen en procedures moeten in de loop van 2007 hun beslag krijgen. Het uitvoeren van de aanbevelingen van de Rekenkamer en stappen om het beleidsproces transparanter te maken, waarborgen volgens GS een goede regievoering. De Noordelijke Rekenkamer is positief gestemd over deze ontwikkelingen, maar wijst op het belang de regievoering meer kracht bij te zetten.


---
De Noordelijke Rekenkamer is op 1 januari 2005 opgericht in het kader van het dualisme. De missie van de Noordelijke Rekenkamer is om met onafhankelijke onderzoeken de Provinciale Staten te ondersteunen in hun kaderstellende en controlerende rol. In haar onderzoeken staan doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid centraal.





http://www.noordelijkerekenkamer.nl