Prins Claus Prijzen 2007 bekend Faustin Linyekula (DRC) Grote Prijs

13/09/2007 19:30



Prins Claus Fonds



Prins Claus Prijzen 2007 in het teken van Cultuur en Conflict

Cultuur is voor het Prins Claus Fonds een basisbehoefte van de mens. Cultuur kan een conflict doen ontstaan maar ook verzwakken of oplossen. Dit jaar erkennen de Prins Claus Prijzen kunstenaars en organisaties die bijdragen aan het bestrijden van de destructieve kracht van het conflict door schoonheid tegenover verwoesting te stellen, door openheid en vormen van dialoog te creëren, respect voor anderen te verhogen en waardigheid en gevoel van eigenwaarde te versterken.

2007 Grote Prins Claus Prijs voor Congolese choreograaf Faustin Linyekula

Woensdag 12 december 2007 zal de Congolese choreograaf Faustin Linyekula (1974, Kisangani, Democratische Republiek Congo) de Grote Prins Claus Prijs van Euro 100.000 ontvangen in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Faustin Linyekula omschrijft zichzelf als een verteller. Hij gebruikt beweging, tekst, geluid en beeld om de complexe ervaring te communiceren van het leven temidden van het gewelddadige conflict dat zijn land al decennia lang in zijn greep houdt. Hij helpt zo mensen hun leven te onderzoeken en reconstrueren. Ook reflecteert Faustin op de pijnlijke geschiedenis van de DRC om te zorgen dat het verleden niet wordt vergeten en men er mee leert omgaan terwijl de vrede intreedt. Het Prins Claus Fonds eert Faustin Linyekula om zijn bijzondere choreografieën, zijn stoutmoedige terugkeer naar de DRC. Hij weet op innovatieve wijze cultuur te stimuleren in weerwil van instabiliteit en onrust en is toegewijd aan de ontwikkeling van zijn land.

De tien Prins Claus Prijzen 2007 van Euro 25.000:

Laureaten op het gebied van theater


- Patricia Ariza (1948, Colombia) is regisseur, actrice, toneelschrijfster en dichteres. Zij speelt een vooraanstaande rol in het alternatieve en geëngageerde theater van Colombia, waar al bijna 40 jaar een onofficiële burgeroorlog woedt. Ariza wordt in het bijzonder geëerd vanwege haar werk met kinderen, ouderen en lokale gemeenschappen.


- Augusto Boal (1931, Brazilië) is theatermaker en een culturele revolutionair die zijn eigen model ontwierp voor sociaal geëngageerd theater. Hij deed dat door nieuwe technieken te bedenken voor tal van gebieden waar menselijke activiteit plaatsvindt, zoals het onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, in gevangenissen en dorpen alsmede in de popcultuur. Het Theater van de Onderdrukten van Boal heeft wereldwijd talloze mensen in de theaterwereld geïnspireerd.

Laureaten op het gebied van de beeldende kunsten


- Emily Jacir (1970, Palestina) is beeldend kunstenaar. Zij gebruikt verschillende media - waaronder fotografie, installaties, voorstellingen, video en geluid - om kwesties rond conflict te onderzoeken, de ervaringen van mensen in haar geboorteland Palestina inbegrepen. Haar werk overstijgt de landsgrenzen en weerklinkt te midden van vele gemeenschappen van bannelingen en bevolkingsgroepen die in conflict zijn.


- Harutyun Khachatryan (1955, Georgië) is filmmaker in Armenië. Hij begon zijn carrière in de tijd dat de Sovjet Unie in elkaar stortte en etnische spanningen tot een oorlog met Azerbaijan (over Nagorno-Karabakh) leidden. Uit zijn films over de Armeense geschiedenis en het echte leven klinkt een ontroerende en poëtische stem. In 2004 richtte Khachatryan het Gouden Abrikoos Internationale Film Festival van Yerevan op, waarmee hij internationale banden aanhaalde en de lokale ontwikkeling een impuls gaf.


- Ars Aevi (1992, Bosnië en Herzogovina) werd in 1992 tijdens de bombardementen van Sarajevo opgericht door een groep intellectuelen. Hun idee om een museum voor hedendaagse kunst te creëren dat een symbool van hun geloof in de toekomst zou worden, illustreerde ook hun vastberadenheid om van hun stad opnieuw een kruispunt van culturen en een plek van tolerantie te maken.

Laureaten op het gebied van literatuur en media


- The Sudanese Writers Union (1985, Soedan), een van de schaarse podia in het land voor intellectueel debat, weerspiegelt de multiculturele identiteit van Soedan en verenigt schrijvers en schrijfsters van verschillende disciplines, richtingen, stijlen en regionale en etnische achtergronden. Het Verbond houdt zich bezig met een openhartige dialoog over sociale en politieke kwesties en is een goed voorbeeld van een succesvolle, democratisch geleide culturele organisatie.


- Radio Isanganiro (2002, Burundi) is een particulier radiostation dat is opgericht door een groep Burundische journalisten en dat kan bogen op meer dan vier miljoen luisteraars. Door reporters van verschillende etnische achtergronden in paren te laten werken, naar evenwichtigheid te streven en sensatiezucht te vermijden - dit in tegenstelling tot veel lokale media - heeft Radio Isanganiro bijgedragen aan een verandering in de manier waarop Burundiërs over zichzelf en anderen denken.


- Godfrey Mwampembwa, alias Gado (1969, Tanzania) is de meest gepubliceerde cartoonist in Oost en Centraal Afrika. Zijn dagelijkse cartoon is de populairste attractie van het vooraanstaand Keniaans dagblad The Nation. Gado's moed is een bron van inspiratie voor veel journalisten. De scherpe analyses, bijtende humor en menselijkheid van zijn cartoons dragen bij aan het democratiseringsproces en de vrijheid van meningsuiting in Oost Afrika.

Laureaat op het gebied van architectuur & design


- Oscar Hagerman (1936, Mexico) zet zich als architect en ontwerper in voor het gebruik van design om de leefomstandigheden van gemarginaliseerde mensen te verbeteren. De afgelopen 35 jaar heeft Hagerman samen met lokale gemeenschappen gewerkt aan de ontwikkeling van mooie en effectieve constructies (gebouwen en meubilair) die recht doen aan hun eigen waarden en tegemoetkomen aan hun behoeften.

Laureaat op het gebied van muziek


- Hollis Liverpool, alias Chalkdust (1941, Trinidad & Tobago) is een vooraanstaand vertolker van de calypso. Hij is een componist en musicus die muziek heeft ontwikkeld als de stem van de minder bedeelden en als een speelse en effectieve vorm van kritiek op machthebbers en commentaar op controversiële kwesties. Als leraar, historicus en schrijver heeft hij de oorsprong van de calypso onderzocht en veel bijgedragen aan cultureel onderzoek in Trinidad.

Informatie en beeldmateriaal 2007 Prins Claus laureaten: www.princeclausfund.org





http://www.princeclausfund.org

http://www.princeclausfund.nl