Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T
Datum: 22 mei 2007

Van Dijk en Verkerk ontvangen WK-ticket

De Technische Staf van de Judo Bond Nederland (JBN) heeft 12 judoka's een ticket toebedeeld voor de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro. De mondiale titelstrijd wordt gehouden van 13 t/m 16 september 2007.

Met instemming van de Topsportcommissie wijzigden bondscoaches Maarten Arens (heren) en Marjolein van Unen (dames) de selectie van het afgelopen EK in drie gewichtsklassen. Marhinde Verkerk (-78 kg) en Bryan van Dijk (-73 kg) kregen de voorkeur boven Claudia Zwiers en Henri Schoeman. Shareen Richardson (-52 kg) ontvangt in tegenstelling tot het EK geen uitnodiging. Na het WK zal Richardson via de diverse kwalificatietoernooien trachten een goede positie in te nemen in de Olympische ranking. Ook in de klasse -48 kg komt er geen Nederlandse in actie.

De 21-jarige Verkerk debuteert in Brazilië op een WK. De Rotterdamse behaalde een vijfde plaats in Vejen en Moskou, en een derde plaats in Lissabon. Claudia Zwiers fungeert als reserve. Van Unen selecteerde verder Deborah Gravenstijn (-57 kg), Elisabeth Willeboordse (-63 kg), Edith Bosch (-70 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg). Margot Wetzer werd aangewezen als reserve in de klasse -63 kg.

Voorafgaand aan het EK in april gaf bondscoach Arens al te kennen over een luxeprobleem in de klasse -73 kg te beschikken. 'In deze klasse ken ik twee gelijkwaardige sporters', zei de bondscoach destijds. De 26-jarige Van Dijk deed het tij echter keren door na het EK een vijfde en een tweede plaats (Rome) op een wb-wedstrijd te behalen. Schoeman wist daar een vijfde plaats tegenover te zetten.

Arens selecteerde naast Van Dijk ook Ruben Houkes (-60 kg), Dex Elmont (-66 kg), Guillaume Elmont (-81 kg), Mark Huizinga (-90 kg), Elco van der Geest (-100 kg) en Dennis van der Geest (+100 kg). Jeroen Mooren (-60 kg), Henri Schoeman (-73 kg) en Henk Grol (-90 kg) zijn aangewezen als reserve.

Na het WK zijn er nog negen Olympische kwalificatietoernooien, waaronder de Super World Cup op 29 en 30 september in Rotterdam.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wouter Koeman, 06 24 91 04 93, w.koeman@jbn.nl