Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- 21 juni 2007

EA-symposium stimuleert integrale visie op jeugd in kerken

Driebergen - Het derde EA-symposium heeft als thema 'Jeugd: geen probleem!'. Misschien een opvallende titel voor een symposium over jeugd en gemeenteopbouw. Jongeren, maar ook kinderen, vinden de kerk toch vaak saai? Uit de praktijk van het jeugdwerk blijkt dat de nieuwe generatie openstaat voor het geloof en participatie in de kerk. De jeugd wil goede antwoorden op eerlijke geloofsvragen. Ze wil echtheid zien bij gemeenteleden en ervaren dat ze er in de kerk bij hoort. Ligt het probleem dus bij de jeugd of bij de kerk?

Integraal jeugdwerk
Het symposium gaat vooral over visieontwikkeling, een integrale aanpak voor het jeugdwerk dat effect heeft op discipelschap in de hele gemeente. De hoofdlezingen en de workshops zijn erop gericht leiding van gemeenten te stimuleren vanuit het totaal te denken. Kinderen en jongeren hebben in de periode van 0 tot 22 jaar meerdere markeringsmomenten nodig om te beseffen waar ze staan in het geloof. Speciale aandacht is er ook voor 'lekmomenten', de overgangen van bijvoorbeeld het kinderwerk naar jongerenwerk. Programma

De hoofdsprekers zijn ds. Wim Markus (predikant en auteur van onder andere het jeugdwerkmateriaal Follow Me) en Sabine van der Heijden (ervaren jongerenwerker en auteur van o.a. Re:visie en Mooie Mensen). Wim Markus zet de beleving van de weerbarstige werkelijkheid als predikant neer. Hij benoemt daarbij de pijnpunten en bemoedigt tegelijk met 'good practice'. Sabine van der Heijden analyseert de plaats van jongeren in de kerk, waarbij de integrale aanpak en de zogenaamde 'lekmomenten' centraal staan. In twaalf workshops krijgen de deelnemers concrete handvatten om de theorie te vertalen naar de praktijk van het eigen jeugdwerk. Onderwerpen zijn onder meer: kinder- en tienerpastoraat, missionair jeugdwerk, methoden van discipelschapstraining, geloofsopvoeding en participatie van de jeugd. Vanzelfsprekend zullen jongeren daarom in het programma participeren. Informatie en aanmelding
Het symposium vindt plaats op vrijdag 14 september 2007 van 16.00 -20.15 uur in het gebouw van scholengemeenschap de Heemlanden te Houten. Belangstellenden kunnen voor informatie en aanmelding terecht op www.ea.nl.

De projectgroep van het symposium bestaat uit Sabine van der Heijden (docent jeugdwerk op De Wittenberg en de CHE), Wout Schonewille (beleidsmedewerker bij de HGJB), Arine Spierenburg (coördinator jeugdwerk bij de EA) en Gerard van der Schee (coördinator gemeenteopbouw bij de EA).

EINDE PERSBERICHT www.ea.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Gerard van der Schee, tel. 0343-513693 of gerard@ea.nl.

Foto's: ds. Wim Markus en Sabine van der Heijden

---- --