Vrije Universiteit Amsterdam

Extra gesprekken voor huisartspatiënten met psychische klachten niet nodig

Vier tot zes gesprekken met een gespecialiseerd verpleegkundige heeft eenzelfde resultaat als de gebruikelijke behandeling door de huisarts bij psychische klachten zoals depressie of angstklachten. De gesprekken met de getrainde verpleegkundigen, de Problem Solving Treatment (PST), is bovendien niet goedkoper. Patiënten die volgens de PST methode worden behandeld gaan ook niet minder vaak naar de huisarts. Dit concludeert psycholoog Bettine Schreuders, zij promoveert op 14 september aan VU medisch centrum. Zij concludeert dat PST alleen ingezet moet worden voor groepen patiënten waarvan vrijwel zeker in te schatten is dat deze behandeling een meerwaarde heeft. De gebruikelijke zorg zoals de huisarts geeft, hoeft niet vervangen te worden door PST.

Huisartsen zien veel patiënten met psychische klachten op het spreekuur. Deze patiënten komen vaker en hebben meer tijd nodig per consult dan patiënten met alleen lichamelijke klachten. Dit verhoogt niet alleen de werkdruk voor de huisartsen, maar zorgt er ook voor dat deze patiënten niet altijd de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.

Bettine Schreuders beoordeelde een nieuwe behandeling voor deze groep patiënten, de Problem Solving Treatment. De behandeling bestaat uit vier tot zes gesprekken van gemiddeld een half uur, waarin samen met de speciaal opgeleide verpleegkundige gezocht wordt naar oplossingen voor dagelijkse problemen die patiënten ervaren naar aanleiding van hun klachten. Ter vergelijking heeft een andere groep patiënten de gebruikelijke zorg van de huisarts gehad, die bestaat uit gesprekken met de huisarts en/of medicijnen. Het onderzoek laat zien dat alle patiënten minder psychische klachten ervoeren, ongeacht welke behandeling zij kregen. PST zou daarmee een prima alternatief kunnen zijn voor patiënten die liever geen medicijnen willen slikken of liever een uitgebreide gespreksbehandeling willen.