PvdA Europees parlement


PvdA-europarlementariër mee met vissers Lauwersoog en Volendam

12 september 2007

PvdA-visserijwoordvoerder in het Europees Parlement Dorette Corbey brengt vrijdag 14 september a.s. een werkbezoek aan vissers in Lauwersoog en Volendam. Het bezoek vindt plaats in het kader van het plan van Corbey en collega-visserijwoordvoerder Lutz Jacobi (PvdA Tweede Kamer) om het Europese visserijbeleid ingrijpend te veranderen.

Volgens de PvdA'ers levert het huidige EU-beleid veel te weinig op. Om de toekomst van haar visserijsector veilig te stellen willen de twee volksvertegenwoordigers dat EU-lid Nederland het initiatief neemt. Daartoe overhandigden zij onlangs een achtstappenplan aan CDA-minister Gerda Verburg.

Corbey, in het europarlement lid van de visserijcommissie en vertegenwoordiger van de provincies Friesland en Noord-Holland: "Visserijbeleid wordt grotendeels Europees bepaald. Maar terwijl de zeeën simpelweg worden leeggevist, nemen de Europese visserijministers maar hele kleine stapjes per keer. Nog erger, regel wordt op regel gestapeld, terwijl duidelijk is dat de huidige aanpak niet werkt."

Daarom pleit de PvdA-europarlementariër voor acht concrete stappen, zoals het instellen van zero tolerance wat betreft illegale visserij. Alleen vis waarvan de visser kan aantonen dat die legaal gevangen is, mag worden toegelaten op de Europese markt. Ook moeten er zeereservaten komen en pleit het plan voor het instellen van een Noordzee-keurmerk. Per vissoort moet worden gekeken wat de maximaal aanvaardbare visvangst is, opdat de soort in stand gehouden kan worden. Bijvangst moet radicaal omlaag, teruggooien moet verboden worden en vissers moeten een rol krijgen bij het herstel van vernielde ecosystemen.

Om te horen wat de ideeën van de Nederlandse vissers zijn over het Europese visserijbeleid, is Corbey vrijdag a.s. op werkbezoek bij vissers in Lauwersoog en Volendam. In Lauwersoog zal zij tussen 8.30 en 12.00 onder meer meevaren met de garnalenvloot en praten met vissers en mensen van de visafslag, de haven en de garnalenindustrie. In Volendam gaat de PvdA-politica tussen 14.00 en 16.30 ook in gesprek met garnalenvissers, onder meer tijdens een bezoek aan verwerkingsbedrijf Puul. Centraal in het gesprek komen o.a. de veelbesproken MSC-certificering van de garnalenvissers en methoden van duurzame visserij aan de orde.