Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 september 2007

Voorlichtingsfilms helpen bij schoolkeuze

De gemeente Alkmaar wil ouders en kinderen goed begeleid worden bij de schoolkeuze van hun kind. Het onderwijs dat je kiest, bepaalt tenslotte de toekomst van je kind. In februari van dit jaar heeft de gemeente met een aantal betrokken partijen al twee brochures ontwikkeld die ouders en kinderen kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Nu zijn daar ook twee voorlichtingsfilms bij gemaakt.

De voorlichtingsfilm "Kies voor toekomst voor uw kind" is bedoeld voor kinderen die de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs gaan maken. De andere film, "Doorleren, de keuze met toekomst", is bestemd voor kinderen die van het vmbo naar het middelbaar en van het middelbaar naar het hoger beroepsonderwijs gaan. Ouders en leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs in Alkmaar hebben aan de films meegewerkt. Scholen kunnen de films, samen met de eerder ontwikkelde brochures, gebruiken voor voorlichting aan ouders en kinderen. Op die manier kunnen zij een weloverwogen keuze maken voor een opleiding ter voorbereiding op een beroep of verdere studie.

Voorlichtingspakketten
Aan alle Alkmaarse scholen, van basisonderwijs tot hogeschool, zijn deze week pakketten beschikbaar gesteld met daarin de films en brochures. Deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met Hogeschool INHOLLAND, ROC Horizon College, Samenwerkingsverband Noord-Kennemerland VO-SVO Noord-Kennemerland en de gemeente Alkmaar.

Met de voorlichtingspakketten wil de gemeente ervoor zorgen dat kinderen voor een opleiding kiezen die zo goed mogelijk bij hen past. Als kinderen een opleiding volgen die aansluit op hun vaardigheden en interesses, is de kans op schooluitval veel kleiner.

De brochures zijn te downloaden op www.alkmaar.nl (Inwoners/Jeugd & Onderwijs).