Politie Hollands Midden

Datum: 14 september 2007

Regio In 2006 klaagden ruim driehonderd mensen over tegenvallend contact met Politie Hollands Midden Jaarverslag van de commissie klachtbehandeling verschenen Het jaarverslag van de commissie klachtbehandeling van Politie Hollands Midden is 13 september verschenen. In 2006 namen 321 mensen, veelal woonachtig in Hollands Midden, de moeite om het korps op de hoogte te stellen van wat hun zo tegen was gevallen in het contact met de politie. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als in 2005. Het korps heeft de meeste klachten met een bemiddelingsgesprek positief kunnen afronden. De onafhankelijke klachtencommissie kreeg de resterende 38 zaken in behandeling. Vijf klagers hebben hun klacht na de klachtbehandeling door de klachtencommissie alsnog voorgelegd aan de Nationale Ombudsman.

Aanleiding Aanleiding tot het politiecontact was meestal een strafbaar feit, waarbij de burger soms slachtoffer was en soms verdachte. Natuurlijk had de burger die bekeuring liever niet ontvangen. Toch was dat meestal niet de reden van de klacht. Veelal werd het als storend ervaren dat betrokkene in een ondergeschikte positie werd gebracht en zich alles moest laten welgevallen. Aan eigen inbreng en argumenten werd naar de beleving van de burger nauwelijks aandacht besteed. Hoe mondig ook in het dagelijkse leven, in het contact met de politie voelde de burger zich onmondig gemaakt. In plaats van een actief handelend persoon, werd de burger een lijdend voorwerp.

Aanbevelingen De commissie noteert in haar Jaarverslag dan ook twee belangrijke aanbevelingen voor het politiekorps. "Agenten moeten zich er nog meer bewust van zijn, dat hun bevoegdheden voor het publiek heel uitzonderlijk zijn"En een ander citaat: Het korps zou, om misverstanden te voorkomen, actiever informatie aan de burger kunnen geven.

Leerpunten Uiteraard kijkt Politie Holands Midden naar aanleiding van elke klacht wat zij daarvan kan leren ongeacht of de klacht al dan niet gegrond werd verklaard. Als de situatie zich daarvoor leent, wordt er naar aanleiding van een klacht bijvoorbeeld door het korps een interne richtlijn aangepast.

Het 'Jaarverslag 2006 Klachtencommissie Hollands Midden' is te lezen op www.politie.nl/hollands-midden/klachten

Leiden Vernieling en graffiti Tussen donderdag 6 en donderdag 13 september heeft men huisgehouden op een terrein aan de Hallenweg. Een medewerker ontdekte dat een boot die opgeknapt werd nu met graffiti was bespoten. De deur van een caravan was stukgeslagen en het dakraam was vernield. Uit een container werd onder andere verf gehaald waarna het over de grond werd uitgespreid. Vanaf de eerste verdieping, waar een raam was ingeslagen, waren goederen naar beneden gehaald die buiten werden aangetroffen. Daar werden ook lege dozen gevonden. Vermoedelijk werden de spullen die daarin lagen meegenomen door de onverlaten. Men is waarschijnlijk over het hek geklommen om het terrein op te komen.

Alphen aan den Rijn Politie zoekt getuigen mishandeling De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling op woensdag 12 september op de Honingzwam. Een 55-jarige bewoonster zag rond 19.30 uur twee jongens van 16 á 17 jaar peren plukken in haar tuin. Toen zij het tweetal hier op aan sprak, reageerde één van hen door haar te slaan of te schoppen. Hierna renden de jongens weg in de richting van de Zeewinde. De vrouw moest in het ziekenhuis behandeld worden. Zij heeft onder andere een gebroken neus. De dader is ongeveer 1.75 m. lang, heeft een donkere huidskleur en krullend haar. Hij droeg mogelijk een lichtgele polo, een beige driekwartsbroek en had een zwart petje in zijn hand. Getuigen van deze mishandeling wordt verzocht zich te melden bij de politie, aan het politiebureau of via 0900-8844.

Alphen aan den Rijn Verkeersongeval Donderdag 13 september om 23.15 uur vond op de Raadhuisstraat ter hoogte van de Swaenswijkbrug een aanrijding tussen twee fietsers plaats. Een 38 jarige Alphenaar sloeg vanaf de brug linksaf de Raadhuisstraat in. Op deze straat kwam hij in botsing met een 44 jarige plaatsgenoot die vanaf de Jongkindt Coninckstraat de Raadhuisstraat was ingereden in de richting van de brug. Deze fietser werd met een hoofdwond overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis.

Boskoop Insluiping in bedrijf Donderdag 13 september vond tussen 19.45 en 20.10 uur een insluiping plaats in een bedrijf aan de Zijde. Een medewerker was nog aan het werk en dacht, toen hij geluiden in het pand hoorde, dat het de schoonmaakster was. Omdat het later stil bleef nam hij toch poolshoogte en ontdekte dat er enkele kasten waren opengebroken. Uit het kantoor was onder andere een computerkast weggenomen.

Waddinxveen Woninginbraak Donderdag 13 september werd tussen 13.15 en 14.15 uur ingebroken in een woning aan de Jan Willem Frisoweg. Men wist de woning op de eerste etage binnen te komen door een balkondeur open te breken. Vervolgens werd er uit een kamer een klein geldbedrag gestolen. Een andere slaapkamer werd geheel doorzocht. Het is nog onduidelijk wat er uit deze ruimte werd weggenomen. Buiten deze inbraak werd er ook in de bijbehorende kelderbox op de begane grond ingebroken. Hier werd eerst de deur opengebroken waarna een tussendeur werd vernield. Via deze deur werd er toegang verkregen naar de centrale hal van de flat.

Berkenwoude/Krimpen aan de Lek Verkeerscontroles De politie heeft donderdagmiddag 13 september een verkeerscontrole gehouden op 15-tonswegen in Berkenwoude. Op de Zuidbroekseweg en omgeving Zuidbroek/Schenkel in Berkenwoude werden drie processen verbaal uitgeschreven voor te hoge lading. Op de Tiendweg in Krimpen aan de Lek werden vijf processen verbaal uitgeschreven. Na deze controle werd van 16.00 tot 17.30 uur gecontroleerd op de Tiendweg in Krimpen aan de Lek. Vijf bromfietsers werden bekeurd voor de constructiesnelheid van hun rijwiel. Twee automobilisten werden betrapt toen zij een gesloten verklaring inreden. Ook zij kregen een bekeuring.

Haastrecht Snelheidscontrole op N228 De politie heeft donderdag 13 september tussen 16.00 en 21.30 uur een snelheidscontrole gehouden op de Provincialeweg N228, binnen de bebouwde kom. Het aantal passanten bedroeg 3561 en het aantal overtreders 418 (ruim 11%). De hoogstgemeten snelheden waren 90 en 93 km/u, terwijl de toegestane maximumsnelheid op dit deel 50 km/u is.

Gouda Poging diefstal fiets De politie heeft vrijdagmorgen 14 september tijdens de surveillance een 36 jarige Gouwenaar aangehouden nadat hij zich verdacht had opgehouden bij een fiets. De man werd betrapt toen hij op de Noothoven van Goorstraat, zittend op een fiets, aan het rommelen was aan het slot van een andere fiets. Bij het zien van de politie wilde de man snel wegfietsen, maar uiteindelijk stopte hij op de Spoorstraat waar hij werd staande gehouden. De man bleek ook nog twee openstaande boetes te hebben. Bij hem werd een mes, een zakje speed en vijf xtc-pillen aangetroffen. De goederen zijn in beslaggenomen. Tegen de Gouwenaar wordt proces verbaal opgemaakt.

--- einde berichten ---


---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459391 Fax 071 - 5459305



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --